Internacional 14/03/2016

Merkel manté el rumb tot i la patacada a les urnes

La cancellera descarta fer canvis en la política d'acollida als refugiats tot i el mal paper de la CDU a les eleccions en tres land

Isaac Lluch
3 min
Merkel en una roda de premsa aquest dilluns.

MunicLes tres eleccions regionals de diumenge a Alemanya ja tenen un caràcter històric. L’ascens meteòric del partit populista de dretes Alternativa per a Alemanya (AfD) a Baden-Württemberg, Renània-Palatinat i Saxònia-Anhalt ha trencat el paisatge de partits que hi havia fins ara. A tots tres estats federals costarà formar govern. I a Berlín també costarà fer callar les veus crítiques amb la política de refugiats de l’executiu d’Angela Merkel. Prou que ho sap la cancellera alemanya, que va admetre sense embuts que la cita electoral va ser “un dia dur” per a la seva Unió Democratacristiana (CDU).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’èxit de l’AfD, que va mobilitzar a molts ciutadans que no ho van fer al 2011, és rotund. Els populistes de dretes s’asseuran ara a vuit dels 16 parlaments regionals del país sempre com a força opositora. A Saxònia-Anhalt van arribar a ser el segon partit més votat amb un resultat rècord del 24,2% i a Baden-Württemberg també es van situar per sobre dels socialdemòcrates de l’SPD, socis principals de Merkel a la Gran Coalició de Berlín. La CDU va encaixar a Baden-Württemberg i Renània-Palatinat històriques derrotes davant Els Verds i els socialdemòcrates, respectivament.

És clar que molts electors es van deixar convèncer pel vot de protesta que representa l’AfD, ha reflexionat Merkel, que ha admès que hi ha moltes “qüestions irresoltes” en la crisi de refugiats i es posen de manifest “pors en relació a la integració”. Els populistes de dreta han atiat les preocupacions sobre l’Islam i la seguretat interior del país de molts ciutadans i, segons ha assegurat Merkel, també han tret profit de la inseguretat desfermada arran de la nit de Cap d’Any a Colònia i altres ciutats alemanyes, quan centenars de nord-africans –tal com va detallar la policia- van robar i assetjar dones de forma massiva.

Però la cancellera no està disposada a canviar el seu rumb polític i menys per exigències de l’AfD, de qui s’han de “distanciar de forma clara”. “El govern alemany segueix el seu rumb en la política de refugiats amb totes les forces dins i fora del país”, ha precisat el portaveu de l’executiu de Berlín, Steffen Seibert. Merkel ha aprofundit en aquest sentit que cal més temps per arribar a solucions europees i sostenibles en aquesta crisis.

Suport a la política de Merkel

Més enllà de l’evidència de la irrupció de l’AfD, el cert és que els guanyadors de les eleccions a Baden-Wüttemberg i Renània-Palatinat, l’ecologista Winfried Kretschmann i la socialdemòcrata Malu Dreyer, respectivament, van triomfar després d’haver donar un suport explícit a la política de refugiats de Merkel.

Les crítiques a la cancellera arriben del sector més conservador, com per exemple des de la CSU, germans bavaresos de la CDU. “Els recents resultats electorals provoquen moviments tectònics al panorama polític. No es pot passar per alt que la raó central d’aquesta situació és la política de refugiats que nosaltres volem corregir”, ha advertit el primer ministre bavarès, Horst Seehofer.

Merkel ha aturat de seguida els peus al líder de la CSU i li ha deixat clar que les tensions que provocaven els social cristians bavaresos són “difícils d’assumir per als votants”. A la pregunta d’un periodista de si després dels resultats del passat diumenge volia sotmetre’s a una votació de confiança al Bundestag (cambra baixa), la cancellera ha respost ras i curt: “No”.

En el fons, a la CDU-CSU ningú no discuteix el mandat de Merkel perquè saben que no hi ha cap altra alternativa per a la cancelleria. La preocupació se centra en la irrupció del populisme de dretes.

Al setembre, quan estan convocades eleccions regionals a Berlín i Mecklenburg-Pomerània Occidental, l’AfD pot entrar en altres dos parlaments més i al 2017, quan hi haurà els comicis generals, aquesta formació populista de dretes pot irrompre definitivament en la política nacional. La líder d’Alternativa per a Alemanya, Frauke Petry, ha reivindicat que són el “partit de la pau social”. “Som l’únic partit que representem una reforçada participació ciutadana a Alemanya”, ha proclamat l’anomenada anti-Merkel. “Tenim problemes fonamentals a Alemanya que han portat a aquests resultats. És interessant que la participació electoral hagi augmentat. Per mi, això és un èxit esclatant per a la democràcia alemanya. Molts ciutadans han sortit de casa per votar i per donar-nos suport i ara esperen que treballem de forma sensata. No atiem les pors. Seguim la línia que tenim des de la nostra fundació i ara volem obligar els altres partits a discutir sobre continguts”, ha reblat Petry.

Berlín ho va encaixar amb cares llargues.

stats