Més de 410 webs tancades i 17 detinguts en una operació contra el cibercrim

Les detencions han estat el resultat d'una acció conjunta de l'Interpol, l'FBI i les autoritats americanes

En una macro operació a gran escala, les autoritats europees i nord-americanes han detingut 17 persones i han tancat més de 410 pàgines web relacionades amb la venda de drogues i armes 'online', segons ha publicat l'Europol. Un dels detinguts és el suposat operador de la pàgina coneguda com a Silk Road 2.0, que també ha estat tancada.

Les detencions han estat el resultat d'una operació conjunta coneguda com a Operació Onymus, coordinada per l'Europol, l'FBI i les autoritats nord-americanes de control de duanes i immigració. Hi han participat 16 països europeus, inclòs Espanya, i els Estats Units.

Les organitzacions il·legals utilitzaven la xarxa Tor, coneguda com l'Internet Profund, que permet els usuaris comunicar-se de forma anònima encriptant les adreces IP. "Aquest cop també hem atacat serveis de l'Internet Profund que utilitzaven Tor on, durant molts anys els criminals havien cregut que estaven fora de l'abast de les autoritats", ha dit Troels Oerting, cap del Centre Europeu de Cibercrim de l'Europol (EC3).

Silk Road 2.0

Silk Road és un mercat negre en línia de venda de drogues operat des de la xarxa oculta Tor. A l'octubre de 2013, l'FBI ja va tancar el domini, però un mes després les revistes nord-americanes Forbes i Vice publicaven que el lloc tornava a estar en línia. Les autoritats nord-americanes han confirmat la detenció del suposat operador, Blake Benthall, a qui investigaven per possible de tràfic de drogues, pirateria informàtica, blanqueig de diners i altres crims.

En la macro operació han estat localitzats 'bitcoins' amb valor d'uns 800 milions d'euros, 1,8 milions d'euros en paper, i grans quantitats de droga, or i plata.