Milers de persones exigeixen "eleccions lliures" a Moscou

Protesten per l'exclusió de 57 candidats a les eleccions municipals del setembre

L'oposició política russa ha aconseguit aquest dissabte fer una prova de força a la capital del país i va reunir milers de persones per reclamar "eleccions lliures" a Moscou. La protesta es va organitzar, de fet, després que l'administració es negués a registrar fins a 57 candidats que es volien presentar als comicis municipals del 8 de setembre.

La policia ha xifrat en 12.000 persones la participació en la manifestació, però els organitzadors asseguraven que n'hi havia més de 20.000. La convocatòria ha comptat amb la participació del líder opositor Alexei Navalni, que ja és avui el principal enemic del president rus, Vladímir Putin.

"Pel dret d'escollir" era el lema de la concentració, que ha tingut lloc a l'avinguda Sàkharov de la capital russa, amb pancartes de "Putin, no", "Vergonya" i "Aquesta és la nostra ciutat".  Alguns dels candidats a qui s'ha denegat la possibilitat de concórrer a les eleccions han pujat a l'escenari, com Dmitri Gudkov, antic diputat de la Duma; Liubov Sobol, estreta col·laboradora de Navalni, i el veterà activista Ilià Iaixin."A Rússia no hi ha eleccions. Això és una vergonya. Són uns ocupants. Només l'ocupació té por del seu propi poble", va dir Gudkov. En total, la comissió electoral va registrar 233 candidats, però va negar el registre a 57, entre els quals figuren els principals dirigents opositors, incloent-hi cinc dels vuit representants del partit liberal Iàbloko.

La comissió electoral al·lega que aquests aspirants no havien aconseguit les 5.000 firmes necessàries per presentar-s'hi i d'haver inclòs entre les signatures persones mortes o inexistents, que van ser invalidades. Però els candidats acusen al seu torn la comissió electoral de manipular aquestes signatures i d'anul·lar les candidatures només per l'amenaça que representen per als mandats que ara exerceixen els candidats lleials a Putin.

Les autoritats de Moscou han permès la protesta i no s'ha informat de moment de cap detenció. La manifestació multitudinària d'aquest dissabte culmina una setmana sencera de concentracions de l'oposició al centre de la capital per demanar que es registrin els seus candidats. En algunes d'aquestes concentracions, que no s'havien autoritzat, s'han detingut almenys 25 persones.