Mor l'expresident dels EUA George H.W. Bush als 94 anys

Des de la Casa Blanca Bush va liderar la fi de la Guerra Freda, la primera Guerra del Golf i la invasió de Panamà mentre la Unió Soviètica s'ensorrava i Alemanya es reunificava

L'expresident dels EUA George H.W. Bush (1989-1993) ha mort aquest divendres als 94 anys, segons ha informat en un comunicat el seu fill i també expresident, George W. Bush (2001-2009).

"Jeb, Neil, Marvin, Doro i jo anunciem amb tristesa que després de 94 anys extraordinaris, el nostre estimat pare ha mort", ha dit en el comunicat.

Bush ha mort vuit mesos després que la seva esposa, l'exprimera dama Barbara Bush, amb qui va estar casat 73 anys.

Bush 41, el president pragmàtic

George H.W. Bush va ser pilot de guerra durant la Segona Guerra Mundial, congressista, ambaixador a l'ONU, director de la CIA i vicepresident de Ronald Reagan entre el 1981 i el 1989, i va posar fi a una carrera política de quatre dècades com a president.

Des de la Casa Blanca, 'Bush 41' (per diferenciar-se del seu fill, 'Bush 43') va liderar la fi de la Guerra Freda, la primera Guerra del Golf i la invasió de Panamà mentre la Unió Soviètica s'ensorrava i Alemanya es reunificava.

Amb els triomfs diplomàtics i bèl·lics no en va tenir prou per aconseguir la reelecció, i el 1993 va lliurar al demòcrata Bill Clinton les claus de la Casa Blanca i es va retirar a Houston (Texas) amb la seva dona.

Bush patia un tipus de parkinson que li impedia caminar i el va tenir en cadira de rodes els últims anys de vida, en què les seves entrades i sortides de l'hospital van ser constants, sobretot per problemes respiratoris.

El 2016 ni Bush pare ni Bush fill van donar suport al candidat republicà a la Casa Blanca i ara president, Donald Trump, i segons algunes filtracions tots dos van votar per la demòcrata Hillary Clinton. Trump, de fet, no va anar al funeral de Barbara Bush a l'abril.

En un comunicat, la seva oficina presidencial ha informat que els detalls del funeral s'anunciaran tan aviat com sigui possible. 

Més continguts de