13/04/2013

Napolitano, incapaç de trencar el bloqueig polític a Itàlia

2 min
Napolitano, incapaç de trencar el bloqueig polític a Itàlia

Barcelona.Quaranta-cinc dies després de les eleccions, Itàlia continua immersa en un bloqueig polític que ha impedit fins ara la formació d'un nou govern. El president italià, Giorgio Napolitano, va deixar ahir oficialment en mans del seu successor la ingent tasca de mediar per aconseguir que el trencaclosques del resultat electoral del febrer es converteixi en un executiu prou fort per afrontar la delicada situació econòmica i social que viu el país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Després de les rondes de consultes que he mantingut ha quedat clar que només de les decisions de col·laboració que correspon prendre a les forces polítiques en pot sorgir la formació d'un nou govern del qual el país té una urgent necessitat", va assegurar ahir Napolitano que va tancar la porta d'aquesta manera a la formació d'un nou govern tecnòcrata com el que va encapçalar Mario Monti.

"El nou executiu no podia néixer per impuls del president de la República, a través d'un camí semblant al que vam seguir el novembre del 2011 [quan Monti va accedir al poder]. Les paraules i les decisions corresponen ara a les forces polítiques i serà el meu successor qui haurà de treure les conclusions", va admetre amb la vista posada al final del seu mandat previst per al 15 de maig.

Napolitano va rebre ahir les conclusions del grup de savis que ell mateix va crear per formular propostes sobre les reformes que necessita Itàlia, amb l'objectiu d'acostar posicions sobre un hipotètic programa de govern entre els grans partits. Però, fins ara, res de res.

Entre les idees que ha posat sobre la taula aquest grup de savis hi ha liquidar l'actual sistema polític basat en la necessitat d'obtenir el suport de les dues cambres legislatives per governar. Aquesta és, de fet, l'arrel de l'actual bloqueig polític a l'hora de formar un executiu, ja que el Partit Democràtic (PD) de Pier Luigi Bersani va obtenir majoria només a la Cambra de Diputats però no al Senat.

Els savis proposen reduir dràsticament el nombre de diputats -de 630 a 480- i senadors -de 315 a 120- i que aquesta última cambra sigui un òrgan de representació territorial que substitueixi una institució que actualment ja aplega les entitats regionals. També es posa sobre la taula la necessitat de reformar la llei electoral i legislar amb més duresa per acabar amb els conflictes d'interessos i lluitar contra la corrupció.

Negociacions entre els grans

Mentre el procés de formació de govern està en un impàs, els partits avancen ara en les negociacions per al relleu del president que ha de començar la setmana que ve. Silvio Berlusconi va donar ahir la campanada quan va anunciar que donaria suport a un candidat del centreesquerra per ocupar el càrrec de president d'Itàlia, a condició que es formés un govern d'unitat nacional que li donés una quota de poder al seu partit.

Una enquesta publicada ahir mateix per l'Institut SWG va situar el Poble de la Llibertat (PdL) de Berlusconi -amb un 33,4% d'intenció de vot- per davant del PD de Bersani -30,7% de vots- mentre el Moviment 5 Estrelles de Beppe Grillo mantindria la tercera posició que va obtenir a les urnes.

stats