Internacional 21/08/2014

Obama promet fer “justícia” per l’execució de James Foley

El president nord-americà diu que l’Estat Islàmic és un “càncer”

Sònia Sánchez
3 min

BarcelonaEl vídeo de l’execució del periodista nord-americà James Foley, decapitat per un combatent de l’Estat Islàmic (EI), interpel·lava directament el president dels Estats Units, Barack Obama, i l’acusava de la mort del reporter pels atacs nord-americans a l’Iraq. Obama hi va respondre ahir mateix, després que l’FBI confirmés l’autenticitat de la gravació. Lluny de fer-se enrere davant les amenaces dels terroristes, que mantenen Joel Sotloff, un altre periodista nord-americà, com a ostatge, Obama va advertir que la intervenció a l’Iraq continuarà. “Farem el que calgui per protegir la nostra gent. Si algú fa mal a un nord-americà, farem justícia”, va afegir.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Obama va voler deixar clar que la de l’Iraq no és una guerra de civilitzacions. Va fer una crida “als governs i els pobles del Pròxim Orient” a unir-se als seus esforços per aturar la violència de l’Estat Islàmic. “Ells podran dir que estan en guerra amb els Estats Units i amb Occident, però el fet és que mantenen els seus veïns aterrits”, va dir. “Les seves víctimes són majoritàriament musulmanes -va afegir-. No parlen en nom de cap religió, perquè cap Déu no dóna suport al que van fer ahir i al que fan cada dia”, va dir Obama, que va fer recompte de les “atrocitats” del grup jihadista: “assassinats d’innocents, violacions, tortures, esclavisme...”

El Regne Unit busca el botxí

L’evident accent britànic del terrorista que apareix decapitant Foley no va passar tampoc desapercebut i el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, va interrompre les vacances per assistir a una reunió del seu gabinet de crisi per tractar un succés que va qualificar d’“esgarrifós i depravat”. Cameron va posar de seguida els serveis de contraterrorisme de la policia britànica a treballar per identificar l’assassí i esbrinar si es tracta d’un ciutadà britànic. En els últims mesos un nombre indeterminat de musulmans nascuts en països occidentals s’han unit a les files de l’Estat Islàmic.

França es va sumar també a la reacció internacional d’indignació per l’assassinat de Foley i va reclamar una “acció coordinada” dels cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l’ONU i dels “països de la regió, incloent-hi els estats àrabs i l’Iran” per aturar l’EI, en paraules del ministre d’Exteriors francès, Laurent Fabius. “El president ha anunciat una conferència internacional. Hem de veure amb diversos socis com podem fer-hi front des del punt de vista militar i d’intel·ligència. Això significa tallar-los els recursos i emprendre accions socials per acabar amb el suport que el grup té entre la població”, va afegir.

Foley va ser segrestat a Síria quan viatjava cap a la frontera amb Turquia. El periodista, de 40 anys i nascut a Nou Hampshire, portava cinc anys cobrint diversos conflictes al Pròxim Orient com a freelance del mitjà digital GlobalPost i de l’agència France Press. L’any 2011 ja va ser segrestat per les faccions lleials a Muammar al-Gaddafi a Líbia, després d’un atac en el qual va morir un fotògraf. Aquell cop, en què va compartir captiveri amb el fotoperiodista espanyol Manu Bravo, el van alliberar al cap de sis setmanes.

En un missatge de comiat commovedor al seu compte de Facebook, la mare de Foley, Diane, es mostrava orgullosa del seu fill i recordava: “El Jim va donar la seva vida per mostrar el patiment del poble sirià”. La mare també demanava pietat per als altres segrestats: “Implorem als segrestadors que perdonin la vida dels altres ostatges. Igual que el Jim, són innocents. No tenen cap control sobre les polítiques del govern nord-americà a l’Iraq, a Síria o a qualsevol altre lloc”.

Al final del vídeo de l’execució, en què es veu Foley agenollat en un paisatge desèrtic i amb un vestit taronja com l’uniforme dels presos de Guantánamo, es veu un altre periodista nord-americà, Steven Joel Sotloff, col·laborador de la revista Time. El terrorista encaputxat adverteix Obama referint-s’hi: “El seu destí depèn de la teva pròxima decisió”.

Google retira el vídeo i Twitter suspèn comptes

Gairebé tan aviat com l’Estat Islàmic va penjar el vídeo de James Foley, va sorgir la campanya per boicotejar la visió de les imatges, enteses com una publicitat per als jihadistes. Google i YouTube van retirar el vídeo, mentre que Twitter va cancel·lar temporalment els comptes dels usuaris que van compartir l’execució. En un comunicat la xarxa assegura que esborrarà els comptes de Foley a petició dels seus familiars i amics.

stats