Omar Mateen va néixer a Nova York i era un "home inestable"

L'exdona del presumpte atacant diu que la maltractava. Els pares de l'home són d'origen afganès. L'FBI investiga si era un islamista radical i si tenia vincles amb organitzacions terroristes

L'exdona d' Omar Mateen, identificat per les autoritats com l'autor de la massacre en una discoteca gai d'Orlando, l'ha descrit com un home violent i mentalment inestable que la maltractava fins que se'n va separar.

"Era una persona inestable", ha dit al diari 'The Washington Post' en l'anonimat per por de represàlies. " Em pegava per qualsevol cosa, perquè la bugada no estava feta, pel que fos", ha dit. Segons la dona, els pares del jove la van ajudar a anar-se'n quan van saber que l'agredia.

Tot i que l'FBI no revelat la identitat de l'autor, fonts oficials han dit que se'n va trobar la identificació en el cos. L'autor va morir quan un equip de les forces especials Swat va assaltar la discoteca per alliberar els ostatges que havia pres. Li van trobar un rifle d'assalt i una pistola i s'està investigant si a més portava explosius.

L'exdona de Mateen i la seva família eren afganesos, però ell havia nascut a Nova York. La seva família es va mudar més tard a Florida. Segons el testimoni de la dona, el suposat autor no era gaire religiós i mentre van estar casats no va donar cap senyal d'haver-se radicalitzat. Es van divorciar el 2011.

Fins ara no ha reivindicat l'atemptat cap grup, més enllà d'alguns perfils a xarxes socials que han penjat imatges de l'atacant identificant-lo com l'autor d'una gesta. Les autoritats tampoc han establert per ara cap vincle.

Donald Hopper, de la divisió de Tampa de l'FBI, ha plantejat la possibilitat que l'assassí sigui un islamista radical, però ha dit que "no podem afirmar res de manera definitiva". Fonts de la investigació diuen que treballen en la massacre com un acte de terrorisme domèstic.

Un membre del Comitè d'Intel·ligència del Senat ha dit que segons les seves fonts l'autor s'havia afiliat a l'Estat Islàmic. En canvi fonts federals han dit que es podria tractar d'un "llop solitari" sense cap vincle organitzat.