L'abast d'un míssil terra-aire

Dubtes sobre què ha abatut l'avió i com

Un míssil terra-aire està dissenyat per abatre avions enlairats des de la superfície terrestre. Però, pot arribar als 10.000 metres d'altura?

Tot depèn de des d'on s'hagi llançat: des d'una llançadora fixa, des d'un vehicle o des d'un llançamíssils lleuger (manejable per una persona). Les dues darreres llançadores no tenen prou potència per arribar a tanta altura des de terra, així que només seria factible des d'un sistema pesant i immòbil, o des d'un caça que volés a prop de l'avió.

Per tant, la probabilitat que l'avió de Malaysia Airlines hagi estat abatut amb un míssil terra-aire mòbil és força baixa, segons ha explicat Jonathan Bale a la BBC, ja que les llançadores necessàries són molt sofisticades. Ara bé, encara que els rebels pro-russos asseguren que no disposen d'aquesta tecnologia, Rússia ha seguit proveint-los d'equipament pesant. De fet, aquest dilluns els pro-russos van abatre un avió militar ucraïnès que volava a més de 6.000 metres.

Segons el mateix expert consultat per la BBC, un míssil terra-aire de llarg abast deixa un rastre ultraviolat que seria visible a través d'imatges preses des dels satèl·lits.