Putin ordena la retirada de tropes de la frontera d'Ucraïna

L'OTAN assegura, però, que no ha vist senyals de la marxa de soldats russos

El president rus, Vladímir Putin, ha ordenat a les seves forces militars que tornin a les bases permanents i es retirin de la frontera amb Ucraïna, segons ha informat el Kremlin aquest dilluns.

El gabinet de Putin ha justificat la decisió pel fet que les maniobres de primavera han acabat. La mesura també podria tenir com a objectiu alleujar la tensió en l'enfrontament de Rússia amb Occident per Ucraïna, just abans de les eleccions presidencials ucraïneses d'aquest diumenge.

No obstant això, a Brussel·les, un oficial militar de l'OTAN ha afirmat que l'aliança militar no ha observat encara cap senyal que indiqui que les tropes russes tornen a les seves bases.

"No hem vist cap moviment que ho validi [la informació del Kremlin]", va dir un funcionari de l'OTAN, que va parlar sota condició d'anonimat.

El Kremlin ha explicat en un comunicat que Putin ha ordenat al seu ministre de defensa el retorn als seus "llocs d'emplaçament permanent" de les tropes que havien participat en exercicis a les províncies frontereres de Rostov, Bryansk i Belgorod.

Segons l'OTAN, Rússia ha acumulat uns 40.000 soldats prop de la frontera amb Ucraïna, quan Putin advertia que es reserva el dret d'enviar forces a l'interior d'Ucraïna per protegir-hi els ciutadans d'origen rus.

La seva presència a la frontera va incrementar la tensió després de l'annexió russa de Crimea al març i va augmentar els temors d'Occident que Moscou pogués envair el país per donar suport als separatistes pro Moscou.

No ha quedat clar quants soldats es retiraran de les regions frontereres de forma immediata, com a resultat de l'ordre de Putin. De fet, Putin també va dir el 7 de maig que havia retirat soldats de la frontera, però l'OTAN i els Estats Units van dir que no hi havien vist senyals d'una reducció d'efectius russos.

En un altre intent conciliador, Putin va donar la benvinguda al que el Kremlin va dir que eren els primers contactes entre el govern d'Ucraïna i els "partidaris de la federalització", que volen més poder per a les regions en les zones de parla russa a l'est d'Ucraïna. Rússia vol que Kíev dialogui directament amb els separatistes.

Putin també va reiterar la seva demanda perquè Kíev posi fi al que el Kremlin anomena una "operació de càstig" contra els separatistes i retiri les seves tropes de les regions de l'est del país per donar a entendre que el govern pro-europeu de Kíev és el culpable de la violència.