TENSIÓ A LA PENÍNSULA DE COREA
Internacional 09/04/2013

Pyongyang abandona la zona industrial conjunta amb el Sud

Choe Sang-hun
2 min
Un guarda sud-coreà controla l'entrada tancada al complex industrial de Kaesong.

The New York Times / Seül.Corea del Nord va anunciar ahir que retirava els seus 53.000 treballadors del parc industrial que controla juntament amb Corea del Sud i va fer augmentar així els dubtes sobre el futur de l'últim símbol que queda de la reconciliació entre les dues Corees.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El complex industrial de Kaesong, situat a la ciutat fronterera nord-coreana que té el mateix nom, ha operat ininterrompudament durant vuit anys tot i les tensions militars i polítiques, incloent-hi un atac d'artilleria de Pyongyang fa tres anys contra una illa reivindicada pels dos països. La decisió del règim nord-coreà de retirar els seus treballadors, tot i que afirmen que és una mesura "temporal", es tracta del repte més important per a la viabilitat d'aquesta àrea i de la reconciliació.

Corea del Nord "suspendrà temporalment les seves operacions i estudiarà si permet en un futur l'existència del complex o bé el tanca", va dir ahir l'agència oficial nord-coreana, que citava Kim Yang-gon, secretari del Comitè Central del Partit dels Treballadors de Corea, després de la visita que va fer ahir a Kaesong. La decisió final de Corea del Nord dependrà de l'actitud del govern de Seül, i deixa clar que Pyongyang utilitza el futur del complex industrial per pressionar el Sud a fer concessions polítiques.

Seül confiava que la creixent dependència econòmica del complex que té el Nord esmorteiria possibles conflictes militars. Però la decisió d'ahir, sumada a l'anunci de la setmana passada, indica que Pyongyang subordina els beneficis financers a les prioritats polítiques i militars, segons els analistes.

Seül es nega a negociar

De fet, hores abans de l'anunci del Nord, Corea del Sud va assegurar que no tenia intenció de parlar amb el seu veí. "Si s'atura el projecte de Kaesong i hem de retirar tots els nostres treballadors, serà un gran revés per a les relacions Sud-Nord", va dir el ministre d'Unificació sud-coreà, Ryoo Kihljae, en una audiència parlamentària. "Si podem aconseguir resultats concrets a través del diàleg, potser ens arribem a empassar el nostre orgull i comencem a negociar, però ara no estem en aquest moment", va afegir.

Corea del Nord bloqueja des de fa sis dies la ruta d'entrada al complex. Tot i això, més de 470 sud-coreans hi continuaven treballant ahir amb l'esperança que el règim de Pyongyang abandonaria el bloqueig i deixaria entrar les llargues cues de camions.

"Han triat una manera xocant de forçar el Sud a oferir un diàleg al Nord", opina Jang Sung-min, expert en Corea del Nord del Fòrum per la Pau al Món i al Nord-est de l'Àsia, amb seu a Seül. "No crec que el president Kim Jong-un vulgui deixar perdre aquest projecte".

stats