TENSIÓ A LA PENÍNSULA DE COREA

Pyongyang abandona la zona industrial conjunta amb el Sud

Corea del Nord va anunciar ahir que retirava els seus 53.000 treballadors del parc industrial que controla juntament amb Corea del Sud i va fer augmentar així els dubtes sobre el futur de l'últim símbol que queda de la reconciliació entre les dues Corees.

El complex industrial de Kaesong, situat a la ciutat fronterera nord-coreana que té el mateix nom, ha operat ininterrompudament durant vuit anys tot i les tensions militars i polítiques, incloent-hi un atac d'artilleria de Pyongyang fa tres anys contra una illa reivindicada pels dos països. La decisió del règim nord-coreà de retirar els seus treballadors, tot i que afirmen que és una mesura "temporal", es tracta del repte més important per a la viabilitat d'aquesta àrea i de la reconciliació.

Corea del Nord "suspendrà temporalment les seves operacions i estudiarà si permet en un futur l'existència del complex o bé el tanca", va dir ahir l'agència oficial nord-coreana, que citava Kim Yang-gon, secretari del Comitè Central del Partit dels Treballadors de Corea, després de la visita que va fer ahir a Kaesong. La decisió final de Corea del Nord dependrà de l'actitud del govern de Seül, i deixa clar que Pyongyang utilitza el futur del complex industrial per pressionar el Sud a fer concessions polítiques.

Seül confiava que la creixent dependència econòmica del complex que té el Nord esmorteiria possibles conflictes militars. Però la decisió d'ahir, sumada a l'anunci de la setmana passada, indica que Pyongyang subordina els beneficis financers a les prioritats polítiques i militars, segons els analistes.

Seül es nega a negociar

De fet, hores abans de l'anunci del Nord, Corea del Sud va assegurar que no tenia intenció de parlar amb el seu veí. "Si s'atura el projecte de Kaesong i hem de retirar tots els nostres treballadors, serà un gran revés per a les relacions Sud-Nord", va dir el ministre d'Unificació sud-coreà, Ryoo Kihljae, en una audiència parlamentària. "Si podem aconseguir resultats concrets a través del diàleg, potser ens arribem a empassar el nostre orgull i comencem a negociar, però ara no estem en aquest moment", va afegir.

Corea del Nord bloqueja des de fa sis dies la ruta d'entrada al complex. Tot i això, més de 470 sud-coreans hi continuaven treballant ahir amb l'esperança que el règim de Pyongyang abandonaria el bloqueig i deixaria entrar les llargues cues de camions.

"Han triat una manera xocant de forçar el Sud a oferir un diàleg al Nord", opina Jang Sung-min, expert en Corea del Nord del Fòrum per la Pau al Món i al Nord-est de l'Àsia, amb seu a Seül. "No crec que el president Kim Jong-un vulgui deixar perdre aquest projecte".