Quatre morts en atacs xenòfobs a Sud-àfrica

El rei dels zulus reclama l'expulsió dels estrangers del país de Mandela

Almenys quatre persones han mort a Sud-àfrica des del 30 de març en l'onada d'atacs xenòfobs contra immigrants d'altres països africans ocorreguts a la ciutat costanera de Durban, segons fonts policials.

"Es tracta de dos nacionals i de dos estrangers, un de Zimbàbue i un altre d'Etiòpia", va explicar per telèfon el portaveu de la Policia Thulani Zwane, que va assegurar que la situació és "bastant tranquil·la" en les dues zones afectades, on patrullen els forces de l'ordre.

L'últim mort es va produir el cap de setmana, en morir a l'hospital un etíop que havia patit greus cremades en l'incendi de la seva botiga. En canvi, el ciutadà de Zimbàbue i una de les dues víctimes sud-africanes van morir en enfrontaments violents, mentre que la segona víctima sud-africana és una dona que va morir d'un tret d'un immigrant quan intentava evitar un robatori a la seva botiga.

Prop de 30 persones han estat detingudes avui dilluns per atacar botigues regentades per immigrants d'altres països africans a zones de majoria negra de Durban.

Centenars de ciutadans de països com la República Democràtica del Congo (RDC), Zimbàbue o Malawi han hagut d'abandonar les seves cases i s'han refugiat en llocs habilitats per les autoritats sud-africanes. Sud-àfrica és el país que acull més nombre d'immigrants i refugiats d'altres països del mateix continent.

Amb uns nivells d'atur que sovint freguen el 50%, bona part de la població negra que viu en àrees deprimides del país acusa els estrangers de treure la feina als nacionals. Immigrants de països com Somàlia o Etiòpia dominen en molts antics guetos negres el sector del petit comerç.

El president de Sud-àfrica, Jacob Zuma, es va manifestar divendres en contra dels atacs xenòfobs que porten produint-se en la ciutat costanera de Durban des del mes passat. Però les autoritats sud-africanes han estat criticades per la seva falta de contundència davant d'un fenomen que es repeteix periòdicament en els antics guetos negres de tot el país. Al gener, diverses persones van morir en els saquejos i actes vandàlics contra propietats d'estrangers -especialment somalis- a Johannesburg i Pretòria.

Per posar més llenya al foc, al març, el rei dels zulus, Goodwill Zwelithini, l'ètnia és la majoritària a la regió de KwaZulu-Natal, on es troba Durban, va convidar els immigrants a que marxessin del país i els va acusar de restar als sud-africans oportunitats de prosperar.

El 2008, més de 60 persones van morir a suburbis de Johannesburg, en el pitjor esclat de violència contra immigrants africans que es recorda.