L’OMBRA DEL ‘BREXIT’
Internacional 23/06/2016

Raül Romeva: "És una lliçó de confiança democràtica"

El conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors votaria contra el 'Brexit' en un referèndum que veu com un model de democràcia

i
Marc Vidal
3 min
Raül Romeva: “És una lliçó de confiança democràtica”

BarcelonaEls seus anys d’eurodiputat i el seu actual mirador privilegiat cap a l’exterior porten l’ara conseller a apassionar-se quan parla d’Europa. Votaria contra el Brexit en un referèndum que veu com un model de democràcia i negociació per afrontar els grans reptes polítics d’un país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Hem de tenir por d’un Brexit?

No ens ha de fer por ni la democràcia ni la negociació, ja que, tant si guanya quedar-se com si guanya sortir de la UE, s’haurà de veure quin és el nou estatus, des de fora o des de dins, que es dóna al Regne Unit. Però a més hem de tenir un respecte total i absolut per una decisió que pren democràticament una part de la població europea que decideix el seu futur lliurement.

¿La Unió Europea mai més serà la mateixa després del referèndum?

Només el referèndum ja implica un abans i un després. Europa ha vist per primera vegada les orelles al llop del fet que un país en pugui sortir. Europa sí o sí haurà de canviar.

Per què aquest divorci entre Europa i els ciutadans?

És el dèficit democràtic, o la seva percepció, el que ha provocat que el Regne Unit, responent a la seva tradició democràtica, afronti el tema per la via d’un referèndum que, mirant les enquestes, a França voldrien el 53% dels ciutadans, i a Espanya, el 47%. Això té a veure amb el desprestigi creixent que la idea d’Europa està tenint des del punt de vista institucional. El problema no és la idea d’Europa sinó com la convertim en una estructura que la faci possible.

Com es recupera la confiança dels europeus en la UE?

Recuperant l’empoderament de la gent. Què és la democràcia? Atorgar el poder de decidir a la gent. La percepció que les grans decisions a Europa les prenen unes burocràcies amagades és el que està matant el projecte europeu. Cal que la gent pugui formar part del procés de decisió de la UE. Si Europa no es rearma democràticament, està condemnada. De fet, no recórrer a la democràcia com a eina de gestió de conflictes fa allunyar la ciutadania d’Europa.

Quin impacte té el Brexit sobre el procés sobiranista a Catalunya?

Hi ha un paral·lelisme claríssim. Al Regne Unit hi ha un problema complex. Quina és la manera de gestionar-lo? Democràcia. Quina és la conseqüència d’aquesta via? Negociació. Partint de plantejaments radicalment oposats, a Catalunya hem de posar en valor la fórmula. Més encara quan qui fa el referèndum no són els que volen sortir de la UE, sinó al revés, els que volen quedar-s’hi. És una lliçó de confiança democràtica de Cameron. Alguns en diuen una temeritat, però el que hi ha és valentia política.

¿És una mostra que, davant les grans decisions, a la UE impera el pragmatisme?

Tots els esforços que Europa fa per evitar que el Regne Unit en marxi, tota la feina perquè no en surti Grècia… Quin interès té la UE a anar perdent ciutadans? S’entén que és molt millor que tothom formi part d’aquest espai.

Es diu que, si el Regne Unit marxa, la UE podrà avançar més…

El Regne Unit no és l’únic país que posa dificultats i bastons a les rodes a la construcció d’un marc europeu federal. Hi ha molts governs, fins i tot dels últims països que hi han entrat, que posen fre a una determinada construcció política europea. I això passarà amb els britànics dins o fora.

stats