Els líders del G-7 arraconen Rússia

Els països amb més poder del món es reuneixen aquesta tarda sense Putin per debatre una resposta a la crisi de Crimea

Els líders del G-7 (Estats Units, Alemanya, França, Itàlia, el Regne Unit, Canadà i el Japó) es reuniran aquesta tarda a l'Haia sense la presència del president rus, Vladímir Putin, que no ha estat convidat per primera vegada des de l'inici del G-8, el 1998. El president dels Estats Units, Barack Obama, ha convocat els seus homòlegs per analitzar la situació de Crimea després de la seva annexió a Rússia aprofitant la cimera nuclear que se celebra avui i demà a la capital administrativa d'Holanda.

"Europa i els Estats Units estan junts en el seu suport al govern i al poble ucraïnès i estan units per imposar un cost a Rússia per les seves accions", ha assegurat aquest dilluns Obama després de reunir-se amb el primer ministre holandès, Mark Rutte. El president dels Estats Units vol aïllar Rússia com a represàlia pel desplegament militar a Crimea i el reconeixement de l'annexió de la república autonòma de Crimea.

A la reunió del G-7 d'aquesta tarda també hi participarà la Unió Europea, que estarà representada pel president del Consell de la UE, Herman van Rompuy, i el de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso. Els socis europeus van decidir no imposar, de moment, sancions econòmiques al govern rus en una cimera que van celebrar la setmana passada els líders a Brussel·les. Barack Obama vol coordinar la resposta a Rússia amb la UE i, per això, a més de convocar el G-7, participarà dimecres a la cimera entre Brussel·les i Washington.

Mesures de seguretat excepcionals

Per garantir la seguretat dels més de 50 líders mundials que han acudit a la cimera sobre seguretat nuclear de l'Haia, el govern holandès ha desplegat el dispositiu de seguretat més important de la seva història. 13.000 agents de policia, 3.000 soldats i 4.000 policies militars vetllen per la seguretat dels dirigents. El centre de l'Haia i alguns dels seus accessos estan  tallats al trànsit i les autoritats locals han demanat als ciutadans que avui i demà es quedin a casa per la dificultat de moure's per la ciutat. També està tancat l'espai aeri.

Més continguts de