Escòcia

Salmond: "Si no compartim moneda, tampoc els deutes"

El primer ministre assegura que el "sentit comú" prevaldrà en una Escòcia independent, i insisteix que tant Londres com la Comissió Europea "cooperaran"

Tot i que el debat sobiranista al Regne Unit és a anys llum de l'espanyol, l'objectivitat i el 'fair play' semblen haver arribat al final i els arguments són cada cop més tensos. Londres, que no ha tingut problemes a pactar un referèndum, sembla seguir el camí de Madrid els últims mesos, i està optant per jugar a fons la carta de la por. També com Madrid, la por passa per demostrar que una Escòcia independent no formaria part de la Unió Europea. I, a més, que no conservaria la lliura esterlina.

El debat ha pujat de to des que el ministre britànic de Finances, George Osborne, assegurés que, contràriament al que assegura Edimburg, una Escòcia independent no podria continuar tenint la lliura esterlina, un argument en què coincideix amb el Banc d'Anglaterra. Aquest dilluns, però, un Salmond visiblement irritat ha dit que la continuïtat de la moneda en una Escòcia sobirana no només interessa als escocesos sinó, en primer lloc, als anglesos: "Es perdrian milers de milions de lliures en els dos costats de la frontera", ha dit, en afirmar que els interessos comercials d'Anglaterra passen pel manteniment de la moneda. I ha anat més enllà en constatar que "si no compartim moneda, tampoc compartirem els deutes".

El primer ministre escocès i líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP), Alex Salmond, ha dit aquest dilluns que el "sentit comú" prevaldrà si Escòcia s'independitza i que tant el govern de Londres com la Comissió Europea col·laboraran amb la nova nació. En un discurs a Aberdeen davant l'associació "Empreses per Escòcia", favorable a la secessió, Salmond ha insistit que "la realitat serà molt diferent" si els escocesos voten per la independència en el referèndum del 18 de setembre. "En cas d'un vot positiu, tots cooperaran", perquè "interessa a tot el món que això passi", ha assegurat.

El líder independentista, que governa amb majoria a l'autonomia escocesa, ha acusat al govern de David Cameron i la resta de partits britànics de "ser negatius" per intentar boicotejar el seu projecte d'independència. Concretament, ha criticat el seu rebuig a donar suport a una unió monetària amb la lliura esterlina com a moneda comú, cosa que, en la seva opinió, beneficiaria a totes les parts si Escòcia se separa del Regne Unit.

Igualment, Salmond ha assegurat que, si la nació s'independitza, la Unió Europea hauria de cooperar per acceptar el nou Estat, perquè en cas contrari crearia moltes dificultats als habitants d'altres països que viuen a Escòcia.

Aquest cap de setmana, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha dit que seria "extremadament difícil, si no impossible" que Escòcia es pogués adherir a la UE, ja que això hauria de ser aprovat per cada estat membre.

En opinió del líder de l'SNP, la UE, que "ha acceptat a tants països", "hauria de negociar de bona fe i amb esperit de cooperació" amb la nova nació si els escocesos voten a favor de la independència.