Sarajevo commemora el centenari de l'assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran

L'acció contra l'hereu al tron austrohongarès va originar la Primera Guerra Mundial

El centenari de l'assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran, hereu al tron austro-hongarès, es commemora aquest dissabte a Sarajevo, la ciutat on es va cometre el magnicidi que va originar la Primera Guerra Mundial.

Convidats de diversos països d'Europa assistiran a la cerimònia de commemoració a la capital de Bòsnia i Hercegovina, entre ells el president austríac, Heinz Fischer, així com els caps d'Estat de Croàcia, Macedònia i Montenegro.

Destaca, però, l'absència de representants serbis, que commemoren també aquest dissabte per la seva banda el magnicidi perpetrat pel jove serbobosnià Gavrilo Princip, al qual homenatgen en una cerimònia paral·lela a la ciutat serbobosniana de Visegrad.

La declaració de guerra

El 28 de juny de 1914, Princip va matar a trets a Sarajevo a Francesc Ferran i la seva dona Sofia. La guerra va començar un mes després, quan Viena va declarar la guerra a Sèrbia, país al qual va acusar d'estar darrere del magnicidi.

L'acte central del programa, que inclou exposicions i altres actes culturals, és un concert de l'Orquestra Filharmònica de Viena al reconstruït edifici de l'antiga Biblioteca i Ajuntament de Sarajevo, l'últim lloc visitat pels hereus austro-hongaresos abans de ser assassinats.

El concert pretén recordar que la guerra entre els pobles no pot ser una solució i mai s'ha de repetir a Europa, segons es va dir en la presentació del programa commemoratiu.

Més continguts de