Síria
Internacional 09/06/2011

Uns 1.600 sirians es refugien a Turquia fugint de la repressió del règim de Baixar

Xina i Rússia continuen oposant-se a una resolució de condema del Consell de Seguretat de l'ONU, que avui continua les deliberacions

Agències
2 min
Camp de refugiats sirians a Iailadgagi. REUTERS

Guvecci (Turquia)Uns 1.600 sirians han creuat la frontera amb Turquia fugint de la repressió. El flux s'ha accelerat en els darrers dies, després que el règim de Baixar al-Assad acusés els opositors d'haver matat 120 policies a la ciutat de Jis al-Xugur, al nord del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia turca impedeix l'accés dels periodistes als refugiats, la majoria dels quals s'acullen en un campament tancat que la Creu Roja ha instal·lat al poble de Iailadgagi. A la població de Guvecci, a menys d'un quilòmetre de la frontera, s'estan mobilitzant camions i ambulàncies per acollir els refugiats. Alguns residents estan en contacte amb familiars que viuen al costat sirià de la frontera, i que es poden comunicar a través de telèfons mòbils de companyies turques, els únics que el règim no ha pogut bloquejar.

A més d'incrementar-se els fluxos, els periodistes destacats a la frontera apunten que el nombre de persones que arriben ferides també ha augmentat. Els que no s'instal·len al camp i són acollits per familiars tenen massa por per parlar amb la premsa. Els pocs testimonis que s'han pogut recollir parlen d'un fort desplegament de tropes als voltants de Jis al-Xugur. Alguns apunten també que molts soldats s'estan adreçant cap a la frontera per desertar.

Malgrat que el moviment de refugiats denota un agreujament de la repressió, Rússia i la Xina continuen oposant-se a una resolució de condemna del Consell de Seguretat de l'ONU contra el règim. França i la Gran Bretanya, amb el suport de Portugal i Alemanya, han proposat un text que condemna la violació de drets humans i demana la fi de la violència i que es deixi entrar al país el personal humanitari. Avui han de continuar les deliberacions.

stats