Sud-àfrica torna a negar el visat al Dalai-lama per no fer enfadar la Xina

El líder religiós l'han convidat a una cimera de premis Nobel

El Dalai-lama ha cancel·lat un viatge previst per a l'octubre a Sud-àfrica, on havia d'assistir a la gala anual de premis Nobel de la pau que enguany se celebrarà a Ciutat del Cap, després denegar-li el govern sud-africà seva sol·licitud de visat, ha informat avui el diari 'Cape Times'.

Es tracta de la tercera visita en cinc anys al país austral que el líder tibetà ha hagut d'anul·lar a causa de la negativa del govern de Jacob Zuma a autoritzar-li l'entrada al país, que manté estretes relacions comercials amb la Xina.

"De moment, el Dalai-lama ha decidit cancel·lar el seu viatge a Sud-àfrica", ha explicat al citat diari Nangsa Choedon, representant del Dalai-lama a Sud-àfrica.

Nangsa assegura que representants del ministeri de Relacions Exteriors sud-africà li van comunicar la setmana passada que no es concediria el visat a qui va ser guardonat el 1989 premi Nobel de la pau, tot i que encara no ha rebut una confirmació escrita de la decisió. Preguntat pel visat del líder religiós, el portaveu del ministeri sud-africà d'Interior, Mayihlome Tshwete, simplement ha apuntat que l'autorització del visat era competència d'un altre departament governamental.

Aquest nou incident diplomàtic es produeix en plena visita de la ministra de Relacions Internacionals sud-africana, Maite Nkoana-Mashabane, a la Xina, que acusa el líder budista de defensar la independència del Tibet, regió de l'Himàlaia i antic protectorat xinès governat per Pequín des del 1950.

Portaveus de l'expresident Frederik de Klerk i l'arquebisbe emèrit de Ciutat del Cap Desmond Tutu, ambdós premis Nobel de la pau sud-africans, que havien d'atendre els guardonats convidats, han protestat per la denegació del visat i han assegurat que altres premiats no hi assistiran si no es permet la presència del Dalai-lama.

La Xina és el soci comercial més important de Sud-àfrica, que forma part, amb el gegant asiàtic, del grup de les primeres economies emergents, els coneguts com BRICS: Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica. La catorzena edició de la Conferència Mundial de Premis Nobel de la Pau se celebrarà entre el 13 i el 15 d'octubre a Ciutat del Cap.