Publicitat
Publicitat

Suècia arriba a un acord per evitar les eleccions anticipades

El primer ministre de centreesquerra pacta uns pressupostos amb l'oposició del centredreta

El primer ministre suec, Stefan Löfven, ha anunciat que finalment no hi haurà eleccions anticipades el pròxim març, ja que el seu executiu de centreesquerra, que governa en minoria, ha arribat a un acord amb quatre partits de l'oposició.

L'acord suposarà l'aprovació dels pressupostos presentats pel partit de centredreta opositor, l'Aliança, però permetrà a Löfven fer algunes esmenes. El rebuig als comptes del govern per part del Parlament suec l'havia portat fa uns dies a anunciar que avançaria eleccions.

"Aquest acord significa que Suècia pot ser governable, fins i tot amb una difícil situació parlamentària", ha indicat Löfven.

L'acord de socialdemòcrates i verds amb l'Aliança, una agrupació de quatre formacions minoritàries de centredreta, permet neutralitzar la influència en el legislatiu dels ultradretans Demòcrates de Suècia (DS).

L'anunci del nou pacte de govern es produeix tres dies abans que el 30 de desembre conclogués el termini oficial que tenia l'executiu suec per convocar formalment eleccions parlamentàries. Löfven havia apuntat el 22 de març com a data probable dels comicis.

El passat 3 de desembre, el govern suec va veure com després de només dos mesos en el poder, els seus primers pressupostos s'estavellaven contra el Riksdag (Parlament suec), un fet que va generar la crisi política més greu en dècades a Suècia.

Amb un executiu en minoria, el grup opositor de l'Aliança va presentar un pressupost alternatiu al Parlament i els DS li van donar suport, trencant la pràctica habitual a Suècia d'abstenir-se per permetre que el govern en minoria tiri endavant els seus comptes, en nom de l'estabilitat.

Després de l'aprovació dels comptes de l'oposició, Löfven tenia dues opcions: presentar la seva dimissió, amb la qual cosa s'iniciaria una nova ronda de consultes del president del Parlament amb tots els líders dels partits, o convocar eleccions anticipades.

La crisi del govern suec és una conseqüència de la seva precària situació parlamentària després de l'estret triomf en les eleccions del setembre.

Els socialdemòcrates i el Partit del Medi Ambient sumen 138 dels 349 escons del Riksdag, davant 21 del Partit de l'Esquerra (en total 159 escons per formar govern en minoria), el seu soci extern, 141 de l'Aliança i 49 de Demòcrates de Suècia. Löfven va resultar elegit primer ministre fa dos mesos gràcies a l'abstenció dels diputats de l'Aliança, ja que a Suècia n'hi ha prou no tenint una majoria en contra.

La ultradreta havia comunicat que votaria a favor dels pressupostos de l'oposició com a resposta a la seva exclusió en les negociacions parlamentàries.

Més continguts de