L'Haia es referma: Karadzic serà processat per dos càrrecs de genocidi

L'anunci es fa oficial el mateix dia que es compleixen 18 anys de la matança de Srebrenica

La sala d'apel·lació del Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPII) ha tornat a acusar d'un segon genocidi l'exlíder serbobosnià Radovan Karadzic, absolt fa poc més d'un any del mateix càrrec.  

El tribunal l'acusa de ser el principal instigador d'una presumpta matança massiva de ciutadans no serbis a diferents localitats de Bòsnia i Hercegovina entre el març i el desembre de 1992.

"Les proves preses en la seva més alta consideració podrien indicar que Karadzic i presumptes membres de l'exèrcit serbobosnià tenien la intenció de cometre genocidi (...), per la qual cosa cap sala de tribunal raonable podria haver conclòs el contrari", ha dit el jutge Theodor Meron en la lectura de la sentència.

L'acusació de genocidi és, segons els experts, una de les més difícils de demostrar perquè la fiscalia ha de poder assegurar que el presumpte autor o responsable del crim tenia la intenció de cometre'l.

La decisió de la sala d'apel·lació del TPII satisfà la voluntat de la fiscalia, que volia que es mantinguessin dos càrrecs de genocidi contra Karadzic, un per Srebrenica i un altre pel genocidi en altres municipis bosnians. Aquest últim havia sigut retirat per la sentència pronunciada fa gairebé un any per la sala de primera instància del TPII.

Karadzic va ser capturat el 21 de juliol de 2008 a prop de Belgrad, dotze anys després que l'Haia n'ordenés la detenció.

El TPII, que va obrir el judici a Karadzic l'octubre de 2009, acusa l'exlíder serbobosnià de crims de guerra i lesa humanitat presumptament comesos durant la guerra civil a Bòsnia, entre 1992 i 1995, incloent-hi aquesta matança de Srebrenica i l'assalt a Sarajevo.