Tres morts en un possible atemptat antisemita al centre de Brussel·les

Un home ha disparat a les víctimes al museu jueu de la capital belga. Les mesures de seguretat a les institucions jueves del país s'eleven al màxim nivell. La policia interroga una persona, però no s'ha confirmat que sigui l'autor dels trets

Almenys tres persones han mort i una altra ha resultat ferida greu en un tiroteig aquesta tarda de dissabte al centre de Brussel·les, al museu jueu de la ciutat.  La ministra de l'Interior, Joelle Milquet, ha assegurat que es podria tractar d'un "atemptat antisemita", tot i que la policia encara no ho ha pogut confirmar.

Sigui com sigui, la seguretat al voltant de totes les institucions jueves al país s'ha elevat al nivell més alt, i el primer ministre Elio Di Rupo ha estat a la reunió amb la policia i els funcionaris d'alt nivell per discutir la situació. "Estem, consternats", ha assegurat el primer ministre.

Els fets han tingut lloc al barri de Sablon, a l'entrada del museu jueu de la capital belga. Segons els testimonis, un home ha aparcat davant el museu en segona fila, ha sortit del vehicle i ha començat a disparar. La ministra de l'Interior ha dit que tot apunta que el tiroteig s'ha fet indiscriminadament, un fet que reforça la pista d'un atemptat, segons ha subratllat. De fet, la portaveu de la fiscalia ha dit que l'assassí ha disparat amb la intenció de matar atès que les víctimes tenien ferides de bala al cap i al coll.

Un detingut per la policia i una altra persona, buscada

La policia investiga els fets i la identitat de l'autor del tiroteig. Alguns testimonis han pogut donar a la policia el número de matrícula del vehicle i una persona ha estat detinguda, segons la premsa belga, però la policia no ha confirmat que es tracti de l'autor dels fets. La portaveu de la fiscalia belga ha informat en una conferència de premsa que " s'ha interceptat i s'està interrogant una persona , però encara no se sap si té algun vincle amb els fets" , i alhora ha afegit que "la investigació té en compte totes les pistes possibles" . Igualment ha indicat que "s'està buscant una altra persona que ha fugit a peu , però encara no ha estat identificada . S'estan revisant els vídeos gravats per les càmeres dels voltants" .


Alguns mitjans de comunicació apunten que els morts serien quatre i no tres. Les forces policials investiguen si les víctimes eren visitants del museu o treballadors. 


El ministre d'Afers Estrangers de Bèlgica, Didier Reynders, que es trobava a prop del museu jueu en el moment dels fets, ha expressat el seu condol per Twitter: "Xocat per les morts al museu jueu, penso en les víctimes que he vist allà i les seves famílies". Reynders ha explicat a la televisió pública RTBF que ha vist els cossos de les víctimes a terra i ha trucat als serveis d'emergències.