ESTATS UNITS

Trump escull el Gos Embogit per dirigir el Pentàgon

James Mattis, conegut amb el sobrenom de Gos Embogit, serà el secretari de Defensa de Donald Trump. El president electe dels Estats Units ho va anunciar ahir en un acte a Ohio, en què va lloar la trajectòria del comandant.

Mattis, de 66 anys, es va enrolar a la marina quan va complir la majoria d’edat, però no va començar a ser conegut fins al 2001, quan després dels atemptats de l’11 de Setembre va dirigir les primeres tropes que van ocupar l’Afganistan. Dos anys més tard faria el mateix a l’Iraq. “Un va a l’Afganistan i es troba amb homes que han bufetejat les dones durant cinc anys perquè no fan servir vel. Són homes que han perdut la virilitat. Sí, és molt divertit disparar-los; de fet, combatre és molt divertit. És formidable”, va dir quan va tornar.

L’Iran, la principal amenaça

L’any 2010 va arribar al punt més alt de la seva carrera militar quan va ser nomenat cap de les operacions al Pròxim Orient en substitució de David Petraeus, a qui van fer director de la CIA. Durant el seu mandat, Mattis va concentrar la major part dels seus esforços en l’Iran, un país que veu com la principal amenaça per a l’estabilitat de la regió, per sobre d’organitzacions terroristes com l’Estat Islàmic i Al-Qaida. Aquesta obsessió amb el país islàmic és precisament el que li va costar el càrrec el 2013, després de tensions amb el govern d’Obama.

Mattis és partidari de la creació de dos estats per solucionar el conflicte entre Israel i Palestina perquè creu que les polítiques del primer debiliten la posició dels EUA davant els seus aliats àrabs.

Ara, per ocupar el nou càrrec, haurà de demanar permís al Congrés perquè hi ha una llei que exigeix que passin set anys entre que penges l’uniforme i assumeixes la direcció del Pentàgon. Serà, a més, el primer militar de carrera que serà secretari de Defensa des del 1951, quan Harry Truman era president.

Més continguts de