Trump autoritza les teràpies amb plasma per al coronavirus

Els responsables científics del seu govern alerten que l'estudi clínic previ era "dèbil"

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat que l'Agència del Medicament nord-americana (FDA, per les inicials en anglès) autoritza les teràpies amb plasma per tractar el coronavirus. Trump s'ha tret aquest as de la màniga aquest dilluns a la matinada (hora catalana), el dia abans que comenci la convenció del Partit Republicà, que l'ha de confirmar com a candidat a la presidència. 

La FDA va explicar que autoritza "per a un ús d'emergència" les teràpies amb plasma de pacients de coronavirus que s'han curat. Segons el centre, fer servir el plasma de la sang d'aquests pacients pot ser beneficiós per tractar les persones que hagin contret el virus en els primers dies d'evolució. En concret, disminueix la mortalitat i millora l'estat de salut general dels pacients, quan s'administra en els tres primers dies d'hospitalització. Peter Marks, director de la divisió d'avaluació i recerca biològica de la FDA, va explicar que "el producte és segur" i que no hi veuen "marcadors preocupants de seguretat". La institució està fent proves amb el tractament des de l'abril, i ha analitzat 20.000 dels 70.000 pacients que l'han rebut. 

Trump s'ha afanyat a capitalitzar l'anunci dels científics, en una nova mostra de la volatilitat de les opinions del president nord-americà. Fa només dos dies va fer un tuit en què criticava la FDA i acusava el  deep state de l'agència de posar traves a les farmacèutiques perquè facin proves amb medicaments abans de les eleccions presidencials, previstes per al 3 de novembre.

Però, hores més tard, Trump ha convocat una breu roda de premsa amb un to triomfal. Ha qualificat el descobriment d'"autènticament històric", i ha assegurat que portava "molt temps" volent fer aquest anunci. L'eufòria del president contrasta amb la prudència amb què han entomat l'avenç els màxims responsables científics del govern, com Anthony Fauci o Francis Collins. Segons  The New York Times, tots dos haurien alertat que la solidesa de les dades de l'estudi clínic és massa "dèbil".