ESTATS UNITS

Trump situa tres falcons en llocs clau

El president electe tria tres lleials per dirigir Justícia i la CIA i per assessorar en seguretat
Un artista britànic pintant un mural sobre el futur president nord-americà, Donald Trump, a la porta d’una botiga a la ciutat de Bristol, al Regne Unit. / PETER NICHOLLS / REUTERS

Donald Trump comença a perfilar el seu govern i ho fa premiant tres persones lleials, dos polítics i un militar retirat, amb els llocs de secretari de Justícia, director de la CIA i assessor de Seguretat Nacional. El senador d’Alabama Jeff Sessions, el legislador de Kansas Mike Pompeo i l’exgeneral Michael Flynn ocuparan les tres posicions, respectivament. Els tres homes són conservadors i amb visions de línia dura (falcons) en immigració i seguretat.

Sessions, el candidat escollit com a secretari de Justícia -també anomenat fiscal general i que és equivalent al ministre de Justícia-, va ser el primer senador que va donar suport a Trump durant les primàries presidencials del seu partit, i és conegut per la seva forta oposició a una reforma del sistema migratori del país i a una reducció de les penes mínimes a infractors no violents. El senador, de 69 anys, va ser fiscal general de l’estat d’Alabama als anys 80.

Eleccions polèmiques

S’espera que la ratificació de Sessions pel Senat -la cambra alta ha de confirmar tots els membres del govern- sigui complicada. El legislador va ser descartat com a jutge federal el 1986 després de ser acusat de dur a terme accions i fer comentaris racistes quan era fiscal. Senadors demòcrates i organitzacions de drets civils s’oposaran a Sessions, un dels consellers més lleials del magnat novaiorquès.

“Rebo amb entusiasme la visió de Trump d’«un sol Estats Units» i el seu compromís amb la igualtat davant la llei. Aspiro a complir plenament amb els meus deures amb una dedicació indestructible a la justícia i la imparcialitat”, va afirmar ahir Sessions quan es va conèixer la decisió del president electe.

Flynn, un altre incondicional de Trump, serà el seu assessor en seguretat nacional -com també ho va ser durant la seva campanya presidencial. Aquest general retirat considera que el grup jihadista Estat Islàmic (EI) és una amenaça existencial per als Estats Units i creu que cal treballar amb qualsevol aliat, inclosa Rússia, per derrotar-lo.

La seva elecció tampoc s’escapa de la polèmica. Flynn, de 54 anys, va ser forçat a deixar l’Agència d’Intel·ligència de Defensa el 2014 per les queixes que el Pentàgon va rebre per la seva caòtica gestió i el seu estil de lideratge agressiu. El militar retirat, però, assegura que va ser per diferències sobre com lluitar contra el terrorisme islamista.

D’altra banda, Flynn ha fet diverses declaracions polèmiques sobre l’islam. L’agost passat, a Dallas, Texas, va afirmar que aquesta religió és “un càncer” i “una ideologia política”, la font de grups com l’EI. I mesos abans, al febrer, a les xarxes socials va escriure que “la por als musulmans és racional”.

Flynn, que com a assessor no ha de ser confirmat pel Senat, serà el contacte entre la Casa Blanca, el Pentàgon, el departament d’Estat i les agències d’intel·ligència. I serà clau a l’hora de donar consell al president en temes de política exterior.

Un crític de Clinton, a la CIA

Trump ha escollit un legislador afí al moviment ultraconservador Tea Party per dirigir l’Agència Central d’Intel·ligència (CIA). Mike Pompeo, representant de Kansas i graduat com a número u de l’acadèmia militar West Point, és conegut per la seva crítica a la gestió de Hillary Clinton, quan era secretària d’Estat dels EUA, durant la comissió parlamentària que va investigar l’atac contra el consolat nord-americà a Bengasi, Líbia, el 2012.

Durant les primàries republicanes, Pompeo va donar suport primer al senador de Florida Marco Rubio, però de seguida es va decantar per Trump quan es va veure que seria el candidat presidencial del seu partit. Aquest congressista, com Trump, és contrari a l’acord nuclear amb l’Iran i nega el canvi climàtic. A més, és defensor del controvertit programa de recopilació de dades de l’Agència Nacional de Seguretat (NSA en anglès).

Amb els anuncis d’ahir, Trump intenta posar ordre a una transició que ha començat amb caos i lluites internes.

Més continguts de