Tsipras ja és primer ministre de Grècia, sense crucifix ni corbata

Demà es coneixerà el nom dels ministres

En menys de 24 hores, Grècia ha tancat les urnes, ha paït el gir a l'esquerra amb el triomf de Syriza i compta ja amb un nou primer ministre. El líder de l'esquerrana Syriza, Alexis Tsipras, ha promès el seu càrrec davant el president de la República, Karolos Papulias, en un acte que per primer cop ha tingut un caràcter laic. L'aposta de Tsipras de no prendre possessió davant del líder de l'església ortodoxa grega ha aixecat polèmica en un país on la religió té un pes important.

El nou primer ministre, ateu declarat, ha innovat no només per defugir de la tradició religiosa sinó també per haver triat vestir sense corbata. En acabar l'acte, Tsipras preveu anar al monument en record dels 200 resistents comunistes afusellats durant l'ocupació nazi, l'1 de maig del 1944.

Abans de la presa de possessió davant Papulias, Tsipras ha visitat però l'arquebisbe d'Atenes, a qui li ha comunicat que només prestaria promesa civil i no religiosa. "He vingut per assegurar-li que les relacions entre l'església i l'Estat seran més importants que en el passat", ha destacat Tsipras.

El líder de Syriza li ha dit a l'arquebisbe que "pel que fa a la solidaritat, és molt important el paper de l'església" i que el seu objectiu és "col·laborar estretament amb ella".

La jornada postelectoral ha anat a una velocitat inusual en matèria de negociacions. Pel matí, Tsipras va estar poc menys d'una hora abans de triar quin serà el seu company de ball per poder governar còmodament, ja que Syriza s'ha quedat a dos escons de la majoria absoluta amb el 36,3% dels sufragis.

El líder de la formació havia iniciat avui una agenda plena amb el líder dels Nacionalistes Independents (ANEL), una formació de centre-dreta, amb qui comparteix la idea de renegociar les condicions del deute amb la 'troica'. Aquest punt en comú ha estat clau perquè Tsipras i Panos Kamenos es posessin d'acord. Grecs Independents és la sisena força delParlament grec, amb un 4,75% dels vots i 13 escons.
Kamenos ha estat qui ha avançat la notícia. "A partir d'aquest moment hi ha govern a Grècia", ha afirmat un satisfet líder d'ANEL, que ha confirmat el seu "vot de confiança" a la coalició d'esquerres. Kamenos havia estat fins fa poc diputat per la conservadora Nova Democràcia, el partit que ha governat el país en l'última legislatura en coalició amb el PASOK.

En les properes hores, segurament ja demà, el nou primer ministre donarà a conèixer el nom dels seus ministres, tot i que tohom dóna per fet que el titular d'Economia serà Yanis Varoufakis . "Aquesta és la decisió, qualsevol altra cosa seria una sorpresa", ha assegurat un alt funcionari de Syriza a Reuters.