Internacional 24/11/2015

Turquia abat un caça rus a prop de la frontera amb Síria

Ankara assegura que havia violat el seu espai aeri i Moscou ho nega. És el primer incident amb un país de l'OTAN des de l'inici de la intervenció russa en suport a Baixar al-Assad. Putin acusa Ankara de connivència amb l'Estat Islàmic

Cristina Mas
3 min

BarcelonaTurquia ha abatut un caça rus a prop de la frontera amb Síria que havia violat el seu espai aeri i havia ignorat les advertències, cosa que Moscou nega. El govern turc ha sol·licitat ajuda a l'OTAN, en el primer incident greu entre un país de l'Aliança Atlàntica i Rússia des de l'inici de la intervenció de Moscou a Síria per apuntalar el règim de Baixar al-Assad. Un dels dos pilots ja ha estat rescatat i l'altre podria haver mort, segons un vídeo àmpliament compartit a les xarxes socials. El diari turc 'Zaaman' mostra un vídeo en què diversos helicòpters sobrevolen la zona, aparentment buscant els pilots, mentre els ataquen rebels anti-Al-Assad. L'incident s'hauria produït a la zona oest de la frontera, entre la ciutat portuària turca d'Iskenderum i Latàquia, un dels feus del règim al nord de la costa siriana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president rus, Vladímir Putin, ha reaccionat acusant Turquia d'haver "apunyalat per l'esquena" amb l'incident i d'actuar en connivència amb els terroristes. El Kremlin assegura que l'aparell volava a un quilòmetre de la frontera turca i que no representava cap amenaça de seguertat per a Turquia. Putin es defensa argumentant que colpeja objectius terroristes a la província de Latàquia, molts dels quals provenen de Rússia, i ha advertit que l'incident afectarà les relacions bilaterals. Ha criticat que Erdogan no contactés amb Moscou abans que amb l'OTAN i ha assegurat que l'organització atlàntica serveix als interessos de l'Estat Islàmic.

El primer ministre, Ahmed Davutoglu, ha dit en un comunicat que s'ha entrevistat amb el cap de l'estat major sobre els esdeveniments a la frontera, sense donar-ne més detalls. Moscou ha confirmat que l'aparell és un SU-24 de l'exèrcit rus i que ha caigut en territori sirià: assegura que els aparells no han sortit de l'espai aeri de Síria i que l'avió ha estat abatut des de terra.

Ankara ha publicat aquest registre de radar per demostrar que l'aparell havia violat el seu espai aeri

Informació de radar de l'aparell rus abatut per Turquia, difosa per Ankara.

L'exèrcit turc ha afirmat que s'han enlairat dos caces F-16 (de fabricació nord-americana) després que un aparell no identificat entrés en el seu espai aeri a la província de Hatay, quan passaven 20 minuts de les nou del matí. Ankara assegura que l'han advertit fins a 10 vegades durant 5 minuts, abans d'abatre'l.

La cadena privada turca Habertürk TV ha emès un vídeo en què es pot veure un caça en flames.

I més tard, un altre en què es veuen dos paracaigudes, que podrien ser el pilot i el copilot.

Rússia protagonitza una campanya de bombardejos a Síria des del 30 de setembre, en suport al règim sirià de Baixar al-Assad. Mentre el president rus, Vladímir Putin, actua com el principal aliat militar i diplomàtic de Damasc, Ankara reclama des de l'esclat de la revolta popular a Síria la sortida del poder d'Al-Assad. El govern d'Erdogan ha criticat Moscou per bombardejar els rebels sirians, i no l'Estat Islàmic, en la seva ofensiva.

La crisi siriana, a més, ha accentuat el conflicte entre l'estat turc i el moviment kurd, i ha posat fi al procés de pau que s'havia obert amb la guerrilla del PKK. El president turc, Recep Tayip Erdogan, ha protagonitzat una política de mà dura contra els kurds per evitar el reconeixement d'una autonomia kurda al nord de Síria i se l'acusa d'haver instrumentalitzat l'amenaça de l'Estat Islàmic.

Turquia ha sol·licitat aquesta setmana una reunió extraordinària del Consell de Seguretat de l'ONU i ha denunciat els atacs de l'aviació russa contra població turcmana del nord de Síria, que són descendents dels turcs. En els últims dies, fins a 1.500 persones d'aquesta minoria havien fugit des del nord-est del país fins a la frontera turca per escapar-se dels bombardejos russos.

L'incident arriba en plena ofensiva diplomàtica del govern francès per intentar construir una coalició que prioritzi la lluita contra l'Estat Islàmic, cosa que supera les diferències entre Washington i Moscou sobre el règim sirià. L'episodi confirma els greus perills de xocs entre els 18 països que participen en els bombardejos sobre Síria, cadascun amb la seva pròpia agenda. Rússia s'ha coordinat amb els Estats Units i amb Israel per evitar accidents sobre el terreny entre les seves forces.

stats