CRISI HUMANITÀRIA AL MEDITERRANI
Internacional 13/08/2019

La UE diu que no pot fer res més per l’‘Open Arms’ del que ja ha fet

L’ACNUR demana als països europeus que permetin desembarcar els migrants

Ara
3 min
La UE diu que no pot fer res més per l’‘Open Arms’ del que ja ha fet

BarcelonaL’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) va alçar la veu dimarts per demanar als governs europeus que permetin desembarcar els 507 migrants que van a bord de l’ Open Arms i l’ Ocean Viking, i els ofereixin assistència humanitària. “Cal facilitar-los immediatament un port segur i repartir la responsabilitat entre els diferents estats per acollir-los un cop hagin desembarcat”, va destacar l’ACNUR a través d’un comunicat. Malgrat això, ahir la Comissió Europea se’n va tornar a rentar les mans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La portaveu comunitària Vanessa Mock va explicar que no poden fer més per aquests migrants mentre els països de la Unió Europea no responguin a la crida a la solidaritat feta per la Comissió i no proposin una solució per al desembarcament i la reubicació d’aquestes persones. Segons va assegurar, cap estat membre ha sol·licitat encara a l’executiu comunitari que coordini aquestes tasques. En conseqüència, s’entén que tampoc ho ha fet Espanya. També va recordar que Brussel·les no té competència per establir on han de desembarcar els 151 migrants que continuen a bord de l’ Open Arms. “No hi ha res més que puguem fer des de la Comissió Europea més enllà del que ja hem fet”, va insistir.

Pel que fa a les 356 persones rescatades per l’ Ocean Viking, la portaveu comunitària va declarar: “Líbia ha mostrat la seva disponibilitat a oferir un port per al desembarcament”. Metges Sense Fronteres, que opera l’ Ocean Viking conjuntament amb l’ONG SOS Mediterranée, va reiterar ahir que no té cap intenció de portar els migrants de tornada a Líbia. De fet, ara el vaixell humanitari es dirigeix cap al nord i ja ha demanat formalment a les autoritats marítimes malteses i italianes que els ajudin a trobar “un lloc segur” on desembarcar.

La resposta d’Espanya

L’ONG va informar ahir a través d’un comunicat que va contactar amb el Centre de Coordinació de Rescat conjunt de Líbia durant els quatre rescats que l’ Ocean Viking va fer entre divendres i dilluns passat en aigües internacionals, davant la costa líbia, però no va rebre cap resposta. “Líbia no va respondre a cap de les alertes del vaixell, excepte per demanar el desembarcament d’aquestes persones a Líbia. Això és contrari al dret internacional”, denunciava l’ONG al comunicat.

Per la seva banda, el govern espanyol també continua mirant cap a una altra banda. El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va declarar ahir que el capità de l’ Open Arms, Marc Reig, “no té capacitat jurídica” ni “potestat” per demanar asil a Espanya per als 31 menors que hi ha al vaixell humanitari. El capità va remetre dilluns una petició formal en aquest sentit a l’ambaixada espanyola a Malta.

La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), però, va rebatre de seguida les paraules d’Ábalos. “Després de la petició d’asil presentada pel capità, com a màxima autoritat del vaixell, Espanya pot aplicar l’article 38 de la llei d’asil, que permet el trasllat d’aquestes persones perquè formalitzin la seva petició de protecció en territori espanyol”, va detallar la directora de CEAR, Estrella Galán. Mentrestant, l’ Open Arms va aconseguir l’autorització d’Itàlia i Malta per evacuar un d’aquests menors i els seus acompanyants. Es tracta d’un nadó de nou mesos que té problemes respiratoris.

Ahir l’alcalde de Cadis, José María González Kichi, de Podem, va enviar una carta al president espanyol, Pedro Sánchez, en què oferia la ciutat gaditana perquè l’ Open Arms hipugui atracar. Aquesta oferta s’afegeix a les que han fet el president de la Generalitat, Quim Torra, i la ciutat de València.

stats