La Unió Europea accepta tornar a prorrogar el Brexit però encara no decideix fins quan

Els Vint-i-set no ho concretaran fins que sàpiguen si el Regne Unit celebrarà eleccions o no

La Unió Europea continua mesurant els seus passos al mil·límetre davant les incerteses que arriben des de Londres. En la reunió que han mantingut aquest divendres els ambaixadors dels estats hi ha hagut consens al voltant de la necessitat de concedir una nova pròrroga al govern britànic després que aquest es veiés forçat per la Cambra dels Comuns a sol·licitar-la. Tot i això, no s'ha decidit quant hauria de durar, a l'espera de saber si hi haurà o no noves eleccions al Regne Unit el 12 de desembre, com ahir va anunciar el primer ministre britànic, Boris Johnson. Com sempre, doncs, Brussel·les viu pendent de la capital britànica

Ja es donava per descomptat que Brussel·les acceptaria la petició de pròrroga, perquè la seva principal voluntat és evitar un Brexit abrupte. "Un  no-acord del Brexit mai serà decisió nostra", deia amb contundència aquesta mateixa setmana el president del Consell Europeu, Donald Tusk. Això no treu, però, que tothom n'estigui tip, com proven les declaracions del mateix dia del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que resumia el Brexit com "una pèrdua de temps i d'energia". 

El Brexit ja s'ha prorrogat en dues ocasions i la voluntat, ara que ha de començar un nou mandat a Brussel·les, és que aquesta sigui l'última. La futura presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, va recordar que si el Regne Unit encara és dins la Unió Europea a partir de l'1 de desembre (quan té previst començar el seu mandat), haurà d'enviar també un comissari britànic a Brussel·les, com fixen els Tractats Europeus, perquè a cada estat n'hi correspon un.

França és el país que més ha insistit en la necessitat d'aclarir si hi haurà o no eleccions abans de decidir quina mena de pròrroga es concedeix. Per això els ambaixadors s'emplacen a reunir-se la setmana que ve per decidir, com a molt tard dimarts, quina mena d'ajornament es dona al Brexit. Aquest dijous, l'Eurocambra va posicionar-se a favor de concedir la pròrroga fins al 31 de gener amb la possibilitat de fer-la flexible si és necessari. En tot cas, però, això es determinarà a principis de la setmana que ve i per procediment escrit, evitant així la convocatòria d'una nova cimera de líders a Brussel·les.