Internacional 20/09/2018

Cop de porta de la UE al pla de Theresa May per al Brexit

La líder britànica farà una nova proposta i Tusk diu que "el moment de la veritat" serà a l'octubre

Esther Herrera
4 min
La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, sortint ahir de la cimera de la UE a Salzburg.

Brussel·lesMés pressió per a la primera ministra britànica, Theresa May. S'avança, però no prou. Dijous els líders europeus van ser taxatius: si Londres vol un acord per sortir de la UE, que May refaci el seu pla, perquè "no funciona", i que torni amb una nova proposta. "L'hora de la veritat" serà la propera trobada de caps d'estat i de govern a mitjans d'octubre. Si no ho fa, l'escenari d'un Brexit sense pacte serà inevitable.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Theresa May va arribar a la reunió informal a Salzburg (Àustria) disposada a convèncer els líders europeus de la viabilitat de l'anomenat pla Chequers, i advertint amb to amenaçador que si no l'acceptaven no hi hauria "cap acord". Però va rebre un cop de porta: "No funcionarà", assegurava ahir el president del Consell Europeu, Donald Tusk. El principal punt de la discòrdia segueix sent la qüestió d'Irlanda del Nord, però també la futura relació econòmica que han de mantenir els dos blocs en el futur.

Segons el president francès, Emmanuel Macron, s'acosten "moments de crispació" sobre què passarà amb la frontera nord-irlandesa. "Hem reconfirmat que no hi haurà cap acord de retirada sense un pla de contingència per a Irlanda sòlid, operacional i legalment vinculant", va recordar Tusk. Els Vint-i-Set insisteixen en la seva solució: que la regió de l'Ulster es mantingui en el mercat interior i la unió duanera i la resta del Regne Unit no en formi part, tot amb l'objectiu d'evitar una frontera física amb la República d'Irlanda i no revifar el conflicte entre catòlics i protestants. Però Londres no en vol ni sentir parlar, perquè de facto això partiria el país en dues parts amb regles diferents.

Tot i així, May es va veure obligada a recapitular i, després de la reunió amb els líders, va anunciar que "en molt poc temps" posaria sobre la taula una nova proposta sobre la frontera nord-irlandesa, amb l'intent que, aquest cop sí, convenci les capitals: "No hi pot haver un acord de retirada sense una solució legalment operativa per a la frontera irlandesa, però aquesta solució no pot dividir el Regne Unit en dos territoris duaners, i presentarem les nostres propostes en poc temps", va dir May, visiblement incòmoda.

Tanmateix, amb la batalla perduda, va seguir defensant que el seu pla era l'únic que "respecta la integritat del Regne Unit i el resultat del referèndum". La primera ministra britànica va intentar convèncer els líders que el pla Chequers era viable, que consistiria a mantenir un mercat comú de béns britànics i comunitaris amb la mateixa equivalència regulatòria i una unió duanera a la carta. Una línia vermella dels Vint-i-Set, que insisteixen que seria com entrar al mercat únic "per la porta del darrere" però sense acceptar les quatre llibertats de la UE: la lliure circulació de persones, mercaderies, serveis i capitals.

Aquesta "cooperació econòmica [que proposa May] no funcionaria perquè amenaça de soscavar el mercat comú", va dir Tusk. "Hi ha qüestions en què no estem disposats a fer concessions. Sobretot pel que fa a les nostres llibertats fonamentals i el mercat únic. Per això som escèptics i crítics amb aquesta part del pla Chequers", va afegir.

"No són acceptables", va etzibar Macron. "El Brexit ens ha demostrat que no és tan fàcil sortir de la UE, no se'n surt sense costos ni sense conseqüències", va lamentar. De fet, el president francès va ser un dels més durs contra May. Per a Macron les dificultats per arribar a un acord sobre el Brexit demostren que "els que diuen que és molt fàcil viure sense Europa, que tot estarà bé i que això portarà molts diners, són uns mentiders".

El cert és que la pressió és més forta que mai per a May, que té una posició molt feble amb poc suport del seu govern i a pocs dies del congrés del seu partit, que comença el 30 de setembre. A més, Tusk va insistir que d'aquí a quatre setmanes, quan es tornaran a trobar els líders europeus, hi ha d'haver un acord. "El moment de la veritat per a les negociacions del Brexit serà el Consell Europeu de l'octubre", previst per als dies 18 i 19, va assegurar Tusk. En cas que hi hagués un "màxim progrés" i s'arribés a un acord, els caps d'estat i de govern es reunirien a mitjans de novembre per acabar de tancar els detalls.

"Optimisme" i plans B

Tot i que l'acord segueix lluny, la majoria de líders van mostrar "optimisme" i convicció que encara hi ha marge. En qualsevol cas, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va assegurar que estan "tots els elements preparats per si no hi ha acord". També la possibilitat d'un segon referèndum va planar durant la reunió, després d'unes declaracions del primer ministre maltès, Joseph Muscat, que va assegurar que hi havia un suport "quasi unànime" entre els líders de la UE perquè el Regne Unit tornés a consultar la ciutadania sobre la sortida de la UE. Però May no va deixar lloc a cap esperança: "Vull deixar-ho clar: el govern no acceptarà un segon referèndum, perquè ja hi va haver una votació el juny del 2016. El poble britànic va votar marxar de la UE i ho farem el 29 de març".

Els 'tories' ja busquen successor a May per després del Brexit

Els conservadors britànics assumeixen que la primera ministra, Theresa May, serà expulsada del lideratge tory després del Brexit del 29 de març del 2019, i estudien candidats per succeir-la, segons un text publicat a 'The Daily Telegraph' i que presumptament s'ha distribuït entre els diputats. En una nova bufetada a May, el text assegura que el partit "convidarà la primera ministra a dimitir poc després del març del 2019". Entre els possibles successors s'apunta a Boris Johnson com a improbable –"Els favorits no guanyen mai"– i s'assenyala el ministre d'Exteriors, Jeremy Hunt, i el del Brexit, Dominic Raab.

stats