Verins, bazuques, cargols explosius i una amant: 10 dels 638 intents per matar Fidel Castro

El dirigent cubà consta al 'Llibre Guinness dels Records' com la persona a qui han intentat assassinar més cops, la majoria de vegades per ordre de la CIA

Fidel Castro ha mort aquest dissabte als 90 anys, però si fos pels serveis secrets nord-americans ho hauria fet molt abans. Van intentar matar-lo 638 vegades. Ronald Reagan, amb 197 intents, i Richard Nixon, amb 184, són els presidents que ho han provat més. Els plans frustrats per matar Castro van anar des de les 38 vegades de Dwight D. Eisenhower fins a les 21 de l'administració de Bill Clinton. Segons el ' Llibre Guiness dels Records', Castro ha estat la persona que ha patit més intents d'assassinat al llarg de la història. Aquests són 10 dels 638 plans, recollits en el documental que va emetre Channel 4 el 2006 amb el títol '638 maneres de matar Fidel Castro'. Molts d'ells –no tots–, s'han confirmat amb documents de la CIA desclassificats.

1. El verí al batut de xocolata

El conegut com a 'cas de les pastilles enverinades' ha estat l'intent que més a prop ha estat de l'èxit, segons l'exmilitar cubà Fabián Escalante, expert en la matèria. Els Estats Units el van desenvolupar el 1962 amb l'ajuda del líder mafiós de Chicago John Rosselli, encarregat de la logística. Es tractava de subministrar píndoles amb cianur a diferents restaurants freqüentats per Castro a l'Havana. Va caldre esperar un any perquè es donés la coincidència: el març del 1963, després de reunir-se amb diferents polítics llatinoamericans a l'hotel Habana Libre, Castro va demanar un dels famosos batuts de xocolata de la cafeteria. L'home encarregat de matar-lo era Santos de la Caridad Pérez. Cada dia agafava la càpsula amb verí de la seva taquilla i la guardava en un racó de la nevera. Aquell dia, amb el batut a mig preparar, va intentar agafar la càpsula, que havia quedat atrapada amb el gel de la nevera. Va fer força per arrencar-la, i el verí es va vessar. Castro va prendre's el batut com si res i va agrair al cambrer la seva atenció. "Se li va congelar, per sort", recordava anys més tard Castro en una entrevista amb Ignacio Ramonet.

2. El doble assassinat

Segons Escalante, la CIA tenia un pla alternatiu amb pastilles enverinades: matar un home pròxim a Castro i després, a l'enterrament, disparar al dictador. N'hi havia uns quants, però el més pròxim al triomf era el pla per matar el cap de la Policia Nacional Revolucionària, Efigenio Ameijeiras, assidu a una cafeteria anomenada El Recodo. La CIA, fins i tot, ja tenia les pistoles amb silenciadors de 9 mil·límetres preparades per a l'enterrament. Igual que al primer intent, la persona encarregada de matar el cap de la policia va fallar. 

3. Els cargols explosius

És un dels mètodes més estrambòtics que va planejar la CIA per matar el dictador. Coneixedors del seu gust per bussejar, els serveis secrets nord-americans van investigar les costes cubanes per trobar un cargol de mar prou gran per amagar-hi explosius. La idea era pintar-los amb colors brillants perquè cridessin l'atenció de Castro durant la immersió. El pla, però, va acabar descartat perquè no es van trobar cargols prou grans. Un altre complot avortat també volia aprofitar el gust de Castro pel mar per injectar fongs al seu vestit de neoprè. No l'hauria matat, però sí que li hauria provocat una estranya malaltia a la pell. L'advocat nord-americà James B. Donovan, que negociava amb ell l'alliberament de presos nord-americans de l'atac de Playa Girón, havia d'entregar-li el vestit, però el va canviar per un sense substàncies. Castro assegurava que, en cas d'haver-ho fet, tampoc hauria funcionat: "No faig servir mai vestit de bussejar amb aquest clima tan calorós".

4. L'amant

Marita Lorenz va conèixer Castro quan tenia 19 anys. Va arribar a Cuba en un vaixell, en què Castro es va presentar com a doctor. Es van enamorar, i quan Lorenz va tornar als Estats Units el dirigent va fer enviar un avió de Cuban Airlines per anar a buscar-la a Nova York. Va estar-se a l'Havana vuit mesos, fins que la van fer avortar –més tard diria que li havien robat el fill–, i va tornar als Estats Units. Allà, la CIA va contactar-hi perquè tornés a Cuba a matar Fidel. Ho va fer, i el líder cubà sabia a què venia: "El Fidel em va preguntar si havia tornat per assassinar-lo, i jo li vaig dir que sí". Ell li va oferir una pistola, però ella no va ser capaç de disparar. Tampoc va voler subministrar-li el verí que duia amagat en un pot de crema facial: se'n va desfer. Lorenz, que l'any passat va publicar les seves memòries, diu que encara l'estima.

5. El bazuca a casa la secretària

El verí ha estat un dels mètodes més comuns a l'hora de plantejar l'assassinat de Fidel Castro, però no és l'únic. La CIA ha planificat en multitud d'ocasions atemptats amb armes i explosius, aprofitant les aparicions públiques del cubà. Un dels plans de la CIA consistia a disparar amb un bazuca a Castro davant la casa de la seva secretaria, Celia Sánchez. També amb armes de grans formats era l'intent per matar-lo a  la concentració del 26 de juliol del 1962 a la plaça de la Revolució: pretenien disparar-li un morter de 82 mil·límetres. Tots van ser frustrats pel servei de seguretat de Castro.

6. El puro

La imatge icònica de Fidel Castro amb un havà a la boca també es tenia en compte a la CIA, que va planejar utilitzar el cigar per assassinar-lo. Quan Castro va visitar l'ONU el 1960, els serveis secrets van encarregar a un policia de Nova York l'entrega d'un puro amb tanta capacitat explosiva que li havia de fer volar el cap, però finalment el pla es va avortar. També va fallar un altre intent que consistia a entregar-li puros enverinats, segons el mateix Castro.

7. La ploma modificada

El 22 de novembre del 1963 un agent de la CIA va entregar a París a un home de confiança de Castro, Rolando Cubela, una ploma modificada per introduir-hi una agulla hipodèrmica amb verí. Segons els plans dels serveis secrets, el pla havia d'executar-se 10 dies després. El mateix 22 de novembre, però, John F. Kennedy va ser assassinat a Dallas, i el pla es va descartar.

8. La càmera armada

El mateix Castro explica aquest pla en la seva biografia: "Quan vaig visitar Xile el 1972, em van tenir al punt de tir amb una càmera de televisió que ocultava una arma de foc". Per què no la van disparar? Segons Castro, els autors de l'atemptat van tenir por, perquè sabien que, si el mataven, ells també moririen.

9. L'escenari amb explosius

És l'últim intent documentat. Va ser el 2000, a Panamà, i era dirigit per l'exagent de la CIA Luis Posada Carriles, considerat un terrorista a Cuba i autor intel·lectual de l'atemptat contra un avió cubà el 1975. Ell i tres còmplices més van ser interceptats per l'equip de seguretat de Castro quan intentaven amagar sota un escenari on havia de parlar Castro 90 quilograms d'explosius.

10. Sals a les sabates per fer-li caure la barba

No tots els plans de la CIA intentaven matar Castro. D'altres volien acabar amb el seu prestigi polític per restar-li suports entre els cubans i així poder enderrocar-lo. Entre aquests intents, destaca el pla per infectar els estudis de televisió amb una substància semblant a l'LSD o introduir sals de tal·li a les sabates que li fessin caure la seva famosa barba. Aquests intents, però, tampoc van funcionar.