DRAMA HUMANITARI
Internacional 12/09/2015

Viure fugint de la guerra

Síria i moltes altres guerres oblidades forcen milions de persones a marxar de casa seva

Sònia Sánchez
4 min
guerra

Barcelona“Pel nombre de morts, refugiats i desplaçats interns, i pel nivell de destrucció que estem veient a les ciutats, la guerra de Síria és de bon tros el conflicte més greu de l’actualitat, d’una dimensió brutal que no s’havia vist des de la Segona Guerra Mundial”, assegura el director de l’Escola de Cultura de Pau, Vicenç Fisas. La crisi dels refugiats sirians, que ha portat el conflicte a les portes d’Europa, ha fet despertar les consciències de mig món sobre una guerra que fa més de quatre anys que dura i que no té sortida a la vista.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però les xifres històriques de refugiats i desplaçats al món, amb 59,5 milions de persones fugint de la violència -la majoria dins del seu mateix país, com a desplaçats, però 19,5 milions havent creuat la frontera, com a refugiats-, recorden que “hi ha altres crisis oblidades, que ja no surten als mitjans, però que continuen generant patiment”, diu la portaveu de l’ACNUR, Rosa Otero.

En l’últim any s’han obert conflictes nous a Ucraïna, Burundi o el Iemen; se n’han agreujat d’altres, a Mali o Nigèria, i “continuen sense tancar-se conflictes enquistats” a l’Àfrica central i el Pròxim Orient, diu Otero. “No és cert que sigui l’any amb més conflictes del segle, no arribem als pics assolits durant la Guerra Freda, però és cert que s’ha trencat la tendència a reduir la conflictivitat” que va venir després de la caiguda del Mur de Berlín i que “en els últims dos anys hi ha hagut una pujada”, diu Fisas.

La guerra de Síria

Prop d’una cinquena part de la població siriana ha fugit del país

L’èxode provocat per la guerra de Síria ha convertit aquest país en el segon amb més refugiats del món: quatre milions. Només el superen els 5,1 milions de refugiats palestins que encara viuen fora de la seva terra, molts des del 1948.

La guerra a Síria va arrencar amb la brutal repressió de la Primavera Àrab el 2011 per part del règim de Baixar al-Assad. “Però la multiplicació d’actors implicats i la complexitat que ha adquirit el conflicte, amb fracassos absoluts de la diplomàcia per la gran capacitat de mentir d’Al-Assad” i “el doble joc de països com Turquia”, han fet que els refugiats instal·lats en aquell país veí i d’altres que eren encara desplaçats interns “no veiessin cap més possibilitat” que fugir cap a Europa, resumeix Fisas.

La majoria dels refugiats sirians, però, encara són a Turquia (1,5 milions), el Líban (1,1), Jordània (600.000) i altres països veïns. Ara l’arribada de centenars de milers a Europa, alerta Fisas, “no ens ha de fer oblidar els pecats d’Al-Assad”.

L’Afganistan

Més de 2,4 milions d’afganesos continuen sent refugiats

Fins l’any passat l’Afganistan era el número 1 en la llista de països d’origen dels refugiats de l’ACNUR (els palestins depenen de la UNRWA). Síria els va desplaçar d’una posició que havien ocupat durant més de 30 anys, des de la guerra amb l’URSS, passant per la invasió dels EUA arran de l’11-S, fins a la situació d’inestabilitat que encara s’hi viu ara. Avui són encara 2,4 milions els afganesos refugiats en altres països, la majoria al Pakistan (1,5) i a l’Iran (900.000).

Els refugiats d’Ucraïna

Un milió d’ucraïnesos han fugit a Rússia des de l’inici del conflicte

En l’any i escaig que fa que dura la guerra a Ucraïna, fins a 1,1 milions d’ucraïnesos han fugit del país, la majoria (911.000) cap a Rússia, segons dades de l’ACNUR. “Molts han trobat fórmules d’estada legal a Rússia, però continuen sent població d’interès per a l’ACNUR”, explica Otero. El segon país de destí és Bielorússia (126.000), seguit de lluny per Alemanya (5.600) i Polònia (3.900).

Nous conflictes

Burundi o el Iemen s’han sumat aquest any a les crisis de refugiats

A més d’Ucraïna, en l’últim any s’han produït esclats de violència a Burundi, amb les protestes contra la intenció del president de tornar-se a presentar a les eleccions. Ja són 190.000 els burundesos refugiats.

Més de 102.000 persones han fugit del Iemen (no totes iemenites, ja que fins ara era un país que acollia refugiats), enmig dels bombardejos iniciats per l’Aràbia Saudita contra els xiïtes houthis que van voler accedir al poder.

Alhora, les atrocitats de Boko Haram a Nigèria en l’últim any han deixat 172.000 nous refugiats.

Crisis enquistades

Els conflictes oblidats de la RCA, la RDC, el Sudan o Somàlia

Somàlia és des de fa anys un dels països amb més refugiats: 967.000. Paradigma d’estat fallit, el conflicte armat dura des del 1991 i s’ha agreujat amb la irrupció dels terroristes d’Al-Shabaab. Els del Sudan del Sud, la República Democràtica del Congo i la República Centreafricana són altres conflictes oblidats que omplen de camps de refugiats els països de la zona. Eritrea no apareix a la llista de països en conflicte, però la dictadura instaurada el 1993, una de les més repressives del món, fa que sigui el tercer país en nombre d’arribades a Europa.

Fins a 400.000 colombians han fugit del seu país i la violència interètnica a Birmània ha deixat també 462.000 refugiats, molts dels quals van protagonitzar imatges dramàtiques aquest estiu en vaixells a la deriva.

stats