La Xina prohibeix els deures per als escolars d'entre 6 i 8 anys

Pequín diu que els nens "han de tenir més temps per experimentar la natura i participar en activitats socials"

El ministeri d'Educació de la Xina ha prohibit els deures i els cursos d'estiu per als nens d'entre 6 i 8 anys, corresponents al primer i segon cursos de primària, davant les queixes per l'excessiva pressió que pateixen molts escolars, segons informa la premsa oficial.

La decisió, que ha sigut rebuda amb controvèrsia, s'ha publicat en un document oficial. L'administració justifica que els nens "han de tenir més temps per experimentar la natura i participar en activitats socials".

La normativa aconsella que els pares "siguin raonables a l'hora de triar cursos per als seus fills", ja que a la Xina és habitual que els nens estiguin sobrecarregats d'activitats extraescolars com música, art o idiomes, i disposen de poc temps lliure per jugar.

A favor i en contra

Alguns experts esmentats pel mitjà oficial 'Xina Daily' com An Xuehui, del Centre Nacional d'Investigació Educativa, donen suport a la mesura, ja que asseguren que "és innecessari que els estudiants facin unes tasques amb coneixements que ja han adquirit". A canvi, els nens han de participar en altres activitats "més pràctiques".

Chu Zhaohui, investigador de l'Institut Nacional de Ciències Educatives i oposat a la reforma, defensa que "ningú coneix l'estudi dels nens com els seus propis professors" per la qual cosa hauria de dependre dels docents la decisió d'imposar o no tasques estiuenques .

Els alumnes xinesos solen ocupar els primers llocs en els exàmens internacionals sobre coneixements acadèmics (per exemple en el prestigiós informe PISA), però des de fa anys es denuncia també que pateixen massa pressió, en part perquè molts són fills únics i els seus pares concentren en ells massa expectatives.

El debat sorgeix especialment quan els mitjans de comunicació informen de casos extrems de nens o joves que reaccionen violentament davant d'un examen suspès o un conflicte amb els seus mestres.

Cada any es publiquen notícies sobre adolescents que se suïciden per no superar la selectivitat nacional.