Internacional 19/08/2019

Absolen una jove del Salvador que va donar a llum un nadó mort i a qui acusaven d'haver avortat

La fiscalia demanava 40 anys de presó per a la noia, de 21 anys, que havia sigut violada

Efe
2 min
La jove de 21 anys que va donar a llum un nadó mort i ha estat absolta finalment al Salvador.

El SalvadorUn tribunal del Salvador ha absolt aquest dilluns la jove de 21 anys Evelyn Hernández, acusada d'un delicte d'homicidi agreujat després d'haver donat a llum un nadó mort el 2016. La fiscalia demanava per a ella una pena de fins a 40 anys de presó.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La jove, que es va quedar embarassada arran d'una violació, ha tornat a ser jutjada després que el Tribunal Suprem de Justícia anul·lés el desembre de l'any passat una sentència prèvia que la condemnava a 30 anys de presó pel delicte d'homicidi agreujat.

El jutge José Virgilio Jurado Martínez, del Tribunal de Sentència de la ciutat de Cojutepeque, ha presidit el nou judici contra la jove, que es va celebrar entre dijous i divendres passat. L'advocada Bertha de León ha explicat que el jutge ha dit que "no hi havia manera de comprovar el delicte" i que per aquesta raó ha absolt la noia.

La jove de 21 anys s'ha mostrat molt emocionada quan s'ha donat a conèixer la nova sentència. "Gràcies a Déu s'ha fet justícia", ha exclamat. "Tot aquest temps ha sigut molt dur perquè m'acusaven d'una cosa de la qual jo era innocent. Espero que altres noies surtin aviat de la presó", ha afegit referint-se a altres dones que estan entre reixes al Salvador per suposadament haver avortat.

La fiscalia acusava la jove d'homicidi agreujat en la modalitat de comissió per omissió, i demanava una condemna de 40 anys de presó. La jove ha estat entre reixes 33 mesos, però al febrer va obtenir la llibertat condicional.

L'Evelyn va parir a casa el 6 d'abril del 2016. La criatura, però, va néixer morta. Quan un familiar la va portar a l'hospital del municipi de Cojutepeque perquè rebés assistència mèdica, el metge que la va atendre la va denunciar. El cas de l'Evelyn va traspassar les fronteres del Salvador i diverses organitzacions internacionals de drets humans i en favor de la despenalització de l'avortament van sol·licitar en reiterades ocasions a la fiscalia del país centreamericà que retirés l'acusació contra la jove.

Al Salvador les dones que pateixen complicacions a l'embaràs i avorten de manera espontània són acusades d'haver-se practicat un avortament, cosa que està prohibida al país en totes les circumstàncies. Avortar és considerat un delicte d'homicidi agreujat, castigat amb 30 anys de presó.

stats