Israel jutja Ahed Tamimi en un tribunal militar

L'adolescent palestina compareix acusada de 12 càrrecs que la poden portar 10 anys a la presó

Judici militar contra una adolescent. La jove palestina Ahed Tamimi, de 17 anys, ha comparegut aquest dimarts davant del tribunal militar israelià que l'ha de jutjar per 12 càrrecs quan va plantar cara i va pegar a uns soldats que van entrar dins de la seva propietat. La noia, que s'ha convertit en una autèntica icona en la lluita contra l'ocupació a Cisjordània, s'enfronta a una pena de fins a 10 anys de presó. Està previst que el judici duri setmanes; avui ha arrencat sense presència de periodistes ni diplomàtics acreditats. Uns 300 menors palestins estan actualment en presons israelianes, la majoria d'entre 14 i 18 anys.

Tamimi, protagonista d'un vídeo en què apareix bufetejant un policia al pati de casa seva, va ser detinguda quatre dies després que aquestes imatges es fessin virals, juntament amb la seva mare i una cosina seva. La noia pertany a una família que s'ha enfrontat directament contra la política d'assentaments israeliana i ha patit en pròpia pell la repressió. Un cosí seu, també menor d'edat, va resultar ferit greu tan sols un dies abans de l'enfrontament d'Ahed.

La icona de la resistència palestina

A l'entrada a la sala de vistes del jutjat, la noia s'ha queixat que les manilles li feien mal quan els soldats l'estiraven perquè caminés. Els jutges han acabat per expulsar periodistes internacionals i locals, així com representants diplomàtics acreditats a Jerusalem i Ramallah, especialment europeus, que pretenien seguir de primera mà el judici a la menor.

A qui sí que s'ha permès ser-hi presents ha sigut a familiars de Tamimi, que s'han assegut als bancs del fons de la sala, els més allunyats de la jove. Ahed ha somrigut als seus i ha fet intents per tractar de comunicar-s'hi.

L'advocada de Tamimi, Gaby Lasky, ha assenyalat a Efe que l'ocupació israeliana "és il·legal" i que per tant "un tribunal militar d'ocupació" no pot jutjar legítimament la seva client. 

L'ONG Amnistia Internacional va demanar aquest dilluns a Israel "alliberar immediatament l'activista adolescent Ahed Tamimi; la detenció contínua és un intent desesperat d'intimidar els nens palestins que s'atreveixen a oposar resistència a la repressió de les forces d'ocupació". 

"Ahed, una noia desarmada, no representava cap amenaça durant l'altercat amb els dos soldats israelians, fortament armats i amb vestit de protecció", considera l'organització.

300 menors palestins empresonats a Israel

La família Tamimi és coneguda pel seu activisme contra els assentaments prop de la localitat cisjordana de Nabi Saleh i la jove, amb la seva característica cabellera rossa, s'ha convertit en una icona i ha protagonitzat desenes de fotografies en mitjans internacionals per la seva lluita contra l'ocupació israeliana.