Internacional 14/03/2015

L'Afganistan va donar fons de la CIA a Al-Qaida el 2010, segons 'The New York Times'

Almenys un milió de dòlars dels serveis d'intel·ligència nord-americans haurien servit a l'expresident Hamid Karzai per pagar el rescat d'un diplomàtic afganès

Efe
2 min
El president afganès, Hamid Karzai. REUTERS

WashingtonFons enviats per l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) al govern aliat de l'Afganistan van ser utilitzats per Kabul per pagar un rescat a Al-Qaida, segons ha revelat aquest dissabte el diari nord-americà 'The New York Times'. Almenys un milió de dòlars de fons que la CIA proveïa al Govern de l'expresident afganès Hamid Karzai van acabar a les arques d'Al-Qaida durant la gestió del pagament d'un rescat de 5 milions de dòlars per alliberar un diplomàtic afganès el 2010.

Funcionaris involucrats en el pagament del rescat han indicat al diari que els primers pagaments es van fer amb fons que la CIA enviava a Kabul mensualment en efectiu. La revelació ha estat contrastada amb cartes d'Ossama bin Laden a operatius d'Al-Qaida que van ser trobades en el registre del seu cau al Pakistan, en què va morir després d'una operació de les forces especials dels Navy Seals el maig del 2011.

Bin Laden comenta que té por que la CIA sàpiga els detalls del pagament del rescat i pugui impregnar els bitllets amb material radioactiu o substàncies tòxiques. El diplomàtic afganès Abdul Jaliq Farahi, cònsol general a Peshawar (Pakistan), va ser alliberat després de dos anys de captiveri mitjançant el pagament de 5 milions de dòlars, aportat pels governs de l'Afganistan, el Pakistan, l'Iran i estats del golf Pèrsic.

Alts càrrecs d'Al-Qaida indiquen en les missives de Bin Laden que els diners s'havien d'utilitzar per adquirir armament, comprar influències i despeses per operacions clandestines. Les cartes van ser conegudes després de ser part de les proves en el cas contra Abid Nasser, condemnat fa poc a Nova York per planejar un atemptat terrorista al Regne Unit.

stats