Internacional 26/05/2018

L'Àfrica es queda amb la Xina

Pequín aconsegueix que el continent trenqui relacions amb la província 'rebel' de Taiwan

Marta Rodríguez
2 min
Els ministres d'Exteriors de Burkina Faso i la Xina, en una compareixença conjunta a Pequin

BarcelonaLa diplomàcia xinesa s'ha apuntat dues petites victòries davant de la província 'rebel' de Taiwan, de manera que reforça el domini econòmic a l'Amèrica Llatina i sobretot a l'Àfrica. L'últim gol que ha marcat Pequín és aconseguir que en tan sols un mes els governs de Burkina Faso i la República Dominicana trenquin relacions amb Taipei, que cada cop queda més aïllat i sense el reconeixement de la comunitat internacional.

Burkina Faso era l'aliat més gran que conservava fins ara Taiwan, amb 270.000 quilòmetres quadrats i 15 milions d'habitants. El país africà ha anat alternant relacions amb Taipei i amb Pequín, però finalment ha decidit apostar pels xinesos per "defensar els interessos del país" i estar en la mateixa línia que la majoria dels països del món, en paraules del ministre d'Exteriors, Alpha Barry.

En una compareixença amb el seu homòleg xinès a Pequín, Wang Yi es mostrava confiat que Swazilàndia passaria "al costat de la Xina" en la causa històrica de la "reunificació nacional plena". A l'Àfrica ja només continua fidel a Taipei el minúscul Regne d'eSwatini –el nou nom amb què s'ha rebatejat Swazilàndia– mentre que la resta d'estats s'han alineat al costat dels xinesos, el soci comercial que ha passat al davant dels Estats Units i ha aconseguit grans contractes per explotar els recursos naturals de la regió a canvi de la construcció de grans infraestructures per ajudar al desenvolupament de les zones.

Així, a Taiwan ja només el reconeixen 18 estats, que es concentren a l'Amèrica Llatina i el Carib –Belize, El Salvador, Guatemala, Hondures, Nicaragua, Haití, Saint Christopher i Nevis, Saint Vincent i les Grenadines, Saint Lucia i Paraguai–; a Oceania –les illes Salomó, Tuvalu i les repúbliques de Kiribati, Nauru, les illes Palau i les illes Marshall– i a Europa el Vaticà, malgrat que les converses que diplomàtics papals mantenen amb Pequín fan pensar que aviat canviarà de bàndol, amb Swazilàndia.

Taiwan ha acusat la Xina d'utilitzar la diplomàcia del dòlar per atreure els seus aliats prometent-los generosos paquets d'ajuda, els càrrecs que ha negat la Xina. A més, la pèrdua de Costa Rica i Burkina Faso ha provocat una crisi en el govern de Taipei, amb la dimissió del ministre d'Exteriors.

stats