Magreb
Internacional Àfrica 15/08/2023

Algèria censura 'Barbie' per immoral

La pel·lícula cau de les cartelleres sense explicació oficial després d'una estrena exitosa

2 min
Unes dones davant del annuncis de la pel·lícula "Barbie" durant la primera projecció de la pel·lícula als VOX Cinemas, a Riad, Aràbia Saudita,

BarcelonaLes autoritats d’Algèria han prohibit la pel·lícula Barbie per considerar-la immoral, segons informen diversos mitjans locals. La pel·lícula, que s’ha projectat durant tres setmanes als cinemes del país, amb el mateix èxit que ha tingut arreu del món, va desaparèixer diumenge de totes les cartelleres, sense cap comunicació oficial al tancament d'aquesta edició. Habitualment el ministeri de Cultura comunica i argumenta les prohibicions de pel·lícules, però en aquest cas, segons el portal 24h Algerie, el govern d’Abdelmajid Tebboune s’ha limitat a enviar una circular als cinemes i al distribuïdor: “Oficialment la comèdia Barbie s’ha prohibit per atemptat contra la moral”. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En les tres setmanes en què el llargmetratge s’ha projectat al país l’han vist unes 40.000 persones, que han protagonitzat llargues cues a l’entrada dels principals cinemes d’Alger. 

"Barbuts contra Barbie"

Segons el portal de notícies TSA, que parla d’una “discreta retirada” de la pel·lícula dels cinemes, s’han imposat les crítiques que reclamaven que algunes escenes s’haurien de destinar només a un públic adult, així com les “al·lusions a l’homosexualitat” que conté la pel·lícula de l’estiu. 

Una de les primeres veus a denunciar la censura ha estat la de la cineasta Sofia Djama: “No se censura una pel·lícula: es permet el debat a la societat i decidir si es va al cinema a veure-la o no”, va dir ahir al seu compte de Facebook. També ha posat el crit al cel l’actriu Adila Bendimerad, protagonista de La última reina, amb un eloqüent "Je suis Barbie". I el loquaç periodista i escriptor Kamel Daoud ha dit: “A Algèria els barbuts contra la Barbie, i han guanyat els barbuts”.

Justament divendres passat les autoritats algerianes també van suspendre provisionalment les emissions de la cadena privada Essalam TV després que emetés una pel·lícula amb una escena d’un matrimoni homosexual, que va ser considerada “contrària als valors de l’islam”.

Diferents censures al món

A Algèria l’islam sunnita és la religió d’estat i la Constitució reconeix la llibertat de culte. No és l’únic país musulmà on la pel·lícula de la famosa nina ha estat censurada. A l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units les autoritats han demanat al distribuïdor que amagués algunes parts, i s’espera que es podrà projectar a finals de mes en tots dos països. A Kuwait, en canvi, se n'ha prohibit directament la projecció, mentre que a Egipte s’ha retardat l’estrena fins al 31 d’agost. 

Al Líban, on s’hauria d’estrenar el mateix dia, el ministre de Cultura, Abbas Mortada, s’ha posicionat també a favor de prohibir la pel·lícula “perquè atempta contra els valors morals i religiosos del Líban, ja que encoratja la perversitat i la transformació dels sexes apel·lant al rebuig de la tutela patriarcal i ridiculitzant el paper de les mares”. A Qatar encara no s’ha estrenat. 

Un cas diferent és el del Vietnam, que ha prohibit el film de Greta Gerwig per motius polítics: en una escena hi apareix un mapa en el qual la frontera marítima amb la Xina no és la que reclama Hanoi. 

stats