Internacional 29/08/2019

La justícia exonera Proactiva Open Arms i investiga les autoritats italianes

El jutge d'Agrigent allibera el vaixell de l'ONG badalonina, comissat des del 21 d'agost

Cristina Mas
2 min
El vaixell Open Arms, a tocar de Lampedusa. Des d'aquest dimecres té permís per entrar en aigües italianes

BarcelonaL'ultradretà Matteo Salvini acumula derrotes: no només s'ha quedat fora de la coalició de govern després d'haver forçat el trencament de l'executiu de Giuseppe Conte, sinó que la justícia està tombant la seva política de ports tancats. El jutge del tribunal d'Agrigent (Sicília) ha ordenat aquest dijous alliberar l''Open Arms', que havia estat comissat de manera provisional per investigar l'últim rescat protagonitzat per l'ONG. La resolució del jutge és meridiana: "No s'atribueix cap responsabilitat a l'organització ni a la tripulació". D'aquesta manera, la justícia italiana exonera del tot l'ONG badalonina i alhora manté oberta una investigació contra les autoritats italianes –no cita cap responsable en concret, però totes les mirades apunten a Salvini– per un delicte de segrest.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En concret, el jutge considera que hi ha indicis per processar funcionaris italians, que no identifica, per haver-se negat a autoritzar el desembarcament del vaixell després que el jutge de primera instància revoqués la prohibició d'entrada a aigües territorials italianes el 14 d'agost. El magistrat destaca les semblances amb el cas 'Diciotti', pel qual Salvini va ser investigat per haver negat el permís de desembarcar als migrants rescatats per aquest vaixell militar italià el 2018. El tribunal de Catània va absoldre Salvini, però el jutge deixa clar que "Itàlia té l'obligació d'assignar un port segur" als migrant rescatats en virtut del Conveni de Dublín.

La fiscalia d'Agrigent va afegir també el delicte d'omissió del deure de socors, precisament per l'incompliment de la resolució del jutge del 14 d'agost. El comís del vaixell es va dictar amb finalitats probatòries, per reunir tota la documentació a bord que podria acreditar la mala actuació de les autoritats italianes. El magistrat recorda que la fiscalia va ordenar finalment el desembarcament dels migrants després de comprovar les condicions a bord, després que el vaixell s'estigués dies ancorat davant la costa de l'illa italiana de Lampedusa esperant una sortida: "Encara hi havia un centenar de nàufrags a bord amb greus riscos per a la seva seguretat i per a la seva salut física i mental".

Investigació per segrest i omissió del deure de socors

Jaime Rodrigo, l'expert en dret marítim que dirigeix l'equip jurídic de l'ONG badalonina, destaca la contundència de la resolució judicial: "Qui compleix la legalitat són les ONG i no els governs". El vaixell, però, continuarà retingut al port sicilià de Porto Empedocle almenys fins al 9 de setembre, perquè els guardacostes italians el van aturar per un procediment administratiu i no serà fins aquella data que el vaixell podrà superar una nova inspecció. Rodrigo creu que es tracta d'un procés merament burocràtic i que l''Open Arms' podrà tornar a navegar ben aviat.

stats