Internacional 07/11/2017

Deu detinguts en una operació antiterrorista a França i Suïssa

Els arrestats estaven planificant nous atemptats en territori francès

Agencies
2 min
L'exèrcit francès patrulla els carrers de París per evitar nous atacs / EFE. GUILLAUME HORCAJUELO

Paris/ZurichDeu persones d'entre 18 i 65 anys, entre les quals dos parelles de germans, han estat detingudes aquest dimarts en una operació antiterrorista que s'ha dut a terme a França i Suïssa, segons fonts de la recerca citades pels mitjans locals. L'operació continua oberta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Nou de les detencions han estat dutes a terme a França i una altra a Suïssa, segons fonts judicials consultades per l'agència Efe.

El diari 'Le Parisien' afegeix que alguns dels detinguts, inclosos diversos conversos a l'islam, eren coneguts pels serveis d'intel·ligència francesos per la seva radicalització.

Aquesta operació, que encara està oberta, s'ha dut a terme en el departament de Val de Marne, a l'est de la regió de París, així com a les ciutats de Menton i Aix en Provence. A Suïssa, la persona detinguda és una dona colombiana de 23 anys, segons Reuters, que cita l'Oficina del Fiscal General suïssa (OAG).

L'actuació policial d'aquest dimarts forma part d'una recerca que es va obrir al juliol per part de la secció antiterrorista de la fiscalia de París per "conspiració criminal per a una empresa terrorista", segons explica 'Le Parisien'.

Aquest mitjà afirma que els investigadors van interceptar "converses pertorbadores" sobre les intencions dels terroristes al país gal. A més, 'Le Parisien' assegura que, segons les seves informacions, els terroristes tenien un pla d'atac per a la ciutat de Niça.

En aquest sentit, l'agència Efe explica que els investigadors havien identificat un individu a Suïssa que era molt actiu a la xarxa social Telegram, on intercanviava missatges amb persones que eren a França. El detinguts parlaven de "projectes d'accions violentes" però sense concretar els detalls d'un possible atemptat, segons la informació d'Efe.

Tot i que els arrestats estaven preparant un atemptat, les forces de seguretat franceses no han requisat ni armes ni explosius, tal com apunta el canal BFMTV.

Fi de l'estat d'excepció

L'1 de novembre va finalitzar l'estat d'excepció decretat per l'expresident de la república, François Hollande, després dels atemptats que van tenir lloc a París el novembre de l'any 2015.

Aquesta mesura extraordinària ha estat substituïda per la nova llei antiterrorista impulsada pel govern que dirigeix el president Emmanuel Macron.

Amb la nova legislació, els prefectes, delegats del govern a les províncies franceses, podran seguir executant escorcolls en domicilis sense cap ordre judicial, encara que en horari limitat.

A més, el govern també podrà demanar la vigilància de les comunicacions i les xarxes socials d'algunes persones, exigir la identificació dels ciutadans i limitar els moviments de presumptes sospitosos de terrorisme.

Per contra, amb aquesta llei antiterrorista el govern francès no tindrà la capacitat d'ordenar la detenció d'un individu sense disposar d'una ordre judicial prèvia.

stats