Internacional 02/06/2018

Al-Sissi arrenca el segon mandat amb l’objectiu de ser president vitalici

El president egipci va guanyar les eleccions del març amb un 97% dels vots, després que es prohibissin els cinc candidats opositors

Ara
2 min
Al-Sissi arribant ahir  Al Parlament del Caire per ser investit president  en el seu segon mandat.

BarcelonaEl president egipci, l’exmariscal Abdel Fattah al-Sissi, va estrenar ahir el seu segon mandat amb una cerimònia amb gran pompa. “Egipte ens pot encaixar a tots amb les nostres diferències. Acceptar els altres i crear un espai comú serà important per al nostre desenvolupament polític”, va dir en el seu discurs davant del Parlament. Com era habitual amb el seu predecessor, el dictador Hosni Mubàrak, els diputats el van interrompre amb aplaudiments en senyal de lleialtat i fins i tot un va llegir una glosa per elogiar-lo.

Al-Sissi va guanyar les eleccions del març amb un 97% dels vots, després que es prohibissin els cinc candidats opositors. El seu únic rival va ser Mussa Mustafà Mussa, un declarat partidari del president.

En les últimes setmanes, sis destacats dissidents han sigut detinguts, acusats de terrorisme i pertinença a grups clandestins. El blanc de la repressió des que Al-Sissi va arribar al poder a les eleccions del 2013 són els activistes d’esquerres, els grups islamistes, els periodistes i les organitzacions pro drets humans.

Al-Sissi ha impulsat la creació d’un nou partit, El Futur de la Pàtria, al qual s’han adherit més de 200 diputats. Podria ser el primer pas per a la celebració d’un referèndum per eliminar la limitació de mandats i permetre que Al-Sissi es converteixi en president vitalici.

Més retallades

La repressió de la dissidència depèn de la por del règim a l’esclat d’un nou episodi d’inestabilitat social a causa de les retallades. S’espera que amb el nou pressupost que s’ha d’aprovar al juliol el preu de l’electricitat i de la gasolina es dispari (un 55% i un 60%, respectivament), després que el primer mandat d’Al-Sissi ja hagi deixat un fort increment de preus.

stats