França

Alarma a França per la plaga de xinxes: "És un veritable calvari"

L'Ajuntament de París reclama un pla al govern per frenar la invasió d'aquest insecte abans dels Jocs Olímpics

3 min
Un operari sanitarie en una desinfecció per xinxes en un domicili de França.

ParísLes xarxes socials en van plenes: vídeos de trens, cinemes, habitacions d'hotels o pisos particulars amb xinxes, petits insectes ovalats que s'alimenten de sang humana o d'animals. En les últimes setmanes, les xinxes semblen haver-se multiplicat a França, i han provocat una gran alarma social i una enorme preocupació política, sobretot perquè d'aquí a poc més de nou mesos París acollirà els Jocs Olímpics. S'ha observat la presència de xinxes a gairebé tot arreu, des d'hospitals i escoles fins a transports públics, presons i infinitat d'habitatges. "Són un veritable calvari per als nostres ciutadans", admetia aquest dimarts la primera ministra, Élisabeth Borne.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

No és la primera vegada que França es veu afectada per una plaga de xinxes, però la magnitud de la invasió actual sembla més gran que mai. El pànic s'ha apoderat dels viatgers –alguns parisencs expliquen que han deixat de seure al metro, si bé l'operadora ha assegurat que no s'ha detectat cap xinxa després d'analitzar tots els vagons– i els passatgers dels trens inspeccionen el seient abans de seure-hi. Hi ha parisencs que també han deixat d'anar al cinema, un dels indrets on s'han detectat aquests insectes. Dimarts un vol d'Air France que havia de volar des de París a Nova York va haver de ser anul·lat per la suposada presència de xinxes. Va resultar ser una falsa alarma.

La psicosi s'ha vist amplificada per l'eco mediàtic que està tenint la notícia, que ha traspassat fronteres. Les xinxes no només han envaït França, sinó també les xarxes socials i els mitjans de comunicació d'arreu. A la cadena nord-americana NBC, el popular presentador de The Tonight Show, Jimmy Fallon, fins i tot en feia broma aquest dimarts. Imitant Macron –amb la típica boina parisenca, una baguette a la mà i pèls al tors–, Fallon cantava una cançó per mofar-se de les xinxes de París. Humor a banda, a la capital francesa, el primer destí mundial de turisme, hi ha preocupació pels efectes negatius que la situació pugui tenir per al turisme, sobretot de cara als Jocs Olímpics. El ministre de Transports, Clément Beaune, s'ha compromès a treballar per evitar que els Jocs "es vegin afectats per aquesta mala publicitat".

Augment de les desinfeccions

És difícil posar xifres al fenomen, però FranceInfo revela, amb dades de la Cambra Sindical de Desinfecció, que aquest estiu les intervencions d'especialistes han augmentat un 65% respecte a l'estiu del 2022. Una enquesta d'Ipsos de l'any passat ja recollia una dada inquietant: una de cada deu cases franceses (11%) estan infectades per aquests insectes. Les seves picades no són perilloses, però són molestes, i desfer-se de les xinxes si han entrat a casa pot ser missió impossible. Els experts asseguren que conviure amb xinxes pot suposar una degradació de la qualitat de vida, que en alguns casos es tradueix en dificultats per dormir o problemes d'angoixa.

La plaga i l'alarma social han portat l'Ajuntament de París a exigir al govern un pla "urgent" contra les xinxes, per evitar que el problema persisteixi fins als Jocs Olímpic i Paralímpics, que la ciutat acollirà l'estiu de l'any que ve. El número dos de l'alcaldessa Anne Hidalgo, Emmanuel Grégoire, ha escrit una carta a la primera ministra per demanar-li solucions. Al consistori hi ha preocupació.

Problema de salut pública

Les xinxes també han arribat a l'Assemblea Nacional francesa. En una sessió de control aquest dimarts, la portaveu parlamentària de l'esquerra radical, la insubmisa Mathilde Panot, va interpel·lar la primera ministra i li va mostrar un tub de vidre amb xinxes. Estaven mortes, però la imatge va tenir el seu efecte. Panot va acusar l'executiu de no fer res per resoldre la situació i va afirmar que s'ha convertit "en un problema de salut pública".

Élisabeth Borne li va respondre que el seu govern hi està treballant i va anunciar que es crearà un observatori de xinxes per conèixer realment l'abast del problema i els indrets on la plaga és més present. "El govern està determinat a actuar i a amplificar la seva acció contra les xinxes", va destacar la primera ministra. Dimecres el ministre de Transports va rebre tots els operadors públics per abordar la situació i està previst que divendres el govern celebri una reunió interministerial per analitzar el problema "i donar respostes als francesos".

stats