Crisi d'oxigen als hospitals de Portugal en plena corba disparada de covid-19

Alemanya envia metges militars al país, que es planteja activar els mecanismes de cooperació de la UE

3 min
Cua d'ambulàncies davant d'un hospital de Lisboa, en ple col·lapse sanitari pel covid-19.

Els hospitals portuguesos estan desbordats. Portugal encadena tres setmanes de rècords mundials de contagis i morts per cada 100.000 habitants. Les xifres de les últimes 24 hores ho confirmaven dijous: es tornen a batre rècords amb 15.073 casos nous registrats i 293 morts, en un país de 10 milions d'habitants. L'allau de pacients de covid-19 està deixant molt hospitals al caire del col·lapse, en especial per la falta de pressió suficient per subministrar oxigen a tothom qui ho necessita.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Parlament portugués aprovarà aquest divendres un nou estat d'emergència del 31 de gener fins al 14 de febrer que preveu tancar la frontera. Ahir dimecres, el govern portuguès ja va suspendre les connexions aèries amb el Regne Unit i el Brasil també fins al 14 de febrer.

Els hospitals portuguesos estan al caire del col·lapse, amb 6.500 ingressats, dels quals 765 són a cures intensives. Davant d'aquesta situació, el govern portuguès es planteja activar els mecanismes de cooperació de la Unió Europea i demanar ajuda internacional. Alemanya ha anunciat que enviarà un equip mèdic militar per valorar com pot ajudar al país. Berlín fins i tot valora enviar-hi les forces armades per construir un hospital de campanya per al covid-19, segons informava dimecres el diari Der Spiegel, que deia que el moviment respon a una petició formulada pel govern portuguès. El portaveu del ministeri d'Exteriors alemany, però, va explicar llavors que els dos governs estan en contacte per valorar una possible ajuda, però que encara no hi havia hagut cap petició formal.

A Portugal ja s'han instal·lat algunes estructures provisionals per atendre malalts de covid, com la que ha visitat aquest dimecres el vicesecretari d'estat de Salut, António Lacerda Sales, que ha explicat que l'executiu està estudiant activar els mecanismes europeu, però encara no ho ha "formalitzat completament". Els hospitals portuguesos, però, es plantegen fins i tot la possibilitat d'enviar pacients a centres sanitaris d'altres països.

Crisi d'oxigen

Totes les alertes es van disparar dimarts a la nit quan l'Hospital Amadora-Sintra, a la perifèria de Lisboa, va anunciar que havia de traslladar 48 pacients a altres hospitals per evitar una sobrecàrrega en el sistema d'oxigen. "El que està passant en aquests hospitals, en particular a Lisboa, és que la seva capacitat ha estat sobrepassada; és el que anomenem una catàstrofe mèdica", va explicar el cap de l'associació de metges portuguesos, Miguel Guimaraes, a l'emissora de ràdio Observador. Guimaraes va explicar que el problema no és que falti oxigen, sinó la incapacitat de dotar el sistema de la pressió suficient per subministrar-lo a tants pacients al mateix temps. "Estem donant als pacients el servei que podem donar-los ateses les circumstàncies. L'única solució és transferir-los a altres hospitals, però el problema és que la resta d'hospitals també estan plens", afegia, segons Reuters. L'Hospital Fernando Fonseca, de la capital portuguesa, també ha hagut de transferir 53 pacients pel mateix problema amb el sistema d'oxigen, i en traslladarà 32 més a tres hospitals diferents de Lisboa i Portimão, una localitat a dues hores i mitja de distància.

Després del "miracle portuguès" de la primera onada, quan el pic màxim van ser 37 morts diàries, i d'una segona amb un màxim de 98 morts i 6.000 contagis diaris, aquesta tercera onada ha vist disparar-se els números, sobretot després d'unes festes de Nadal en què es van permetre les reunions familiars sense límit d'assistents i en què es van relaxar les mesures restrictives en general, que ja s'havien imposat força tard, cap al novembre. La poca incidència de la primera onada va fer que els portuguesos es relaxessin, i el confinament que es va començar a aplicar a la tardor no va ser prou contundent, segons els experts. Al gener, els hospitals van començar a registrar l'ascens de la corba d'hospitalitzacions, que no ha deixat de créixer des de llavors. El govern assenyala la soca britànica, més contagiosa, com a causa principal de l'explosió de casos, i li atribueix una prevalença del 20%, però els experts creuen que la relaxació de la població i la laxitud de les mesures de confinament, sobretot per Nadal, són també factors importants en aquesta crisi.

stats