Internacional 05/01/2019

Aldarulls a França en un nou dissabte de protesta dels 'armilles grogues'

París ha tornat a ser l'escenari més tens, on més de 100 manifestants han sigut detinguts

Ara
3 min
Una de les barricades aixecades per les 'armilles grogues' en una zona cèntrica de París.

BarcelonaPer vuitè cap de setmana consecutiu, França ha tornat a viure aquest dissabte una jornada de protestes dels 'armilles grogues', que clamen contra la pujada dels preus i les taxes dels carburants. Els aldarulls i els enfrontaments amb la policia han tornar a marcar la jornada, especialment a París, on més de 100 persones han sigut detingudes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les manifestacions, que a part de París també han tingut lloc en les principals ciutats franceses, han servit per demostrar que el moviment continua tenint força. El ministre de l'Interior, Christophe Castaner, ha xifrat en 50.000 els manifestants que han sortit aquest dissabte al carrer.

El 29 de desembre passat, en l'anterior mobilització, la xifra va ser de 32.000. Això sí, res a veure amb les 280.000 persones que, segons les autoritats franceses, van mobilitzar-se el 17 de novembre passat, el punt àlgid de la protesta.

Un membre de les 'armilles grogues' oneja una bandera francesa durant les protestes d'aquest dissabte a París.

En aquest sentit, Castaner, en declaracions al canal LCI, ha volgut minimitzar l'increment respecte a la setmana passada. "50.000 és una mica més d'una persona per municipi a França. Per tant, es veu que aquest moviment no és representatiu del país", ha indicat.

Des de l'organització dels anomenats 'armilles grogues', en referència a la indumentària que els caracteritza, contradiuen aquestes paraules i asseguren que el moviment, a part de necessari, és representatiu del canvi que necessita França.

París, l'escenari més tens

A París, on segons informacions policials els 'armilles grogues' han reunit 3.500 persones, el dia ha començat sense incidents. A mitja tarda, però, alguns manifestants han provat de sortir del recorregut marcat i creuar el riu Sena per la passarel·la Léopold Sédar Senghor i les forces armades han utilitzat gasos lacrimògens i càrregues per impedir-ho.

Un manifestant salta sobre un cotxe en un carrer a París, un altre el colpeja amb una tanca.

A partir d'aquí, alguns grups de manifestants han multiplicat els atacs contra els agents amb tot tipus de projectils, han cremat contenidors, motos i alguns vehicles –fins i tot han pres foc a un vaixell-restaurant– i han plantat barricades. A poc a poc els aldarulls s'han anat escampant per diversos districtes de la ciutat, on, malgrat la presència d'antidisturbis, més contenidors i vehicles han sigut cremats.

El portaveu del Govern, evacuat

Paral·lelament, un altre grup d''armilles grogues' ha assaltat el ministeri de Relacions amb el Parlament, on també han danyat alguns vehicles. En aquest edifici hi té el despatx el portaveu del Govern, Benjamin Griveaux, que ha hagut de ser evacuat juntament amb els seus col·laboradors per una sortida alternativa.

Vista panoràmica de la manifestació de les 'armilles grogues' d'aquest dissabte a París.

Després de l'incident, el mateix Griveaux ha afirmat que no ha sigut un atac contra ell ni contra el seu edifici, sinó que es tracta d'un atac "contra la República i la democràcia per part d'uns rebels que tenen d'objectiu enderrocar el president Macron".

París no va ser l'únic escenari d'aquests episodis. A Bordeus van sortir al carrer 4.600 manifestants i hi va haver 12 detencions; a Tolosa hi va haver 2.000 manifestants i també barricades; a Lilla, més de 1.000 persones i 42 arrestats.

Resposta de Macron

Per la seva banda, el president francès, Emmanuel Macron, no ha trigat a reaccionar. A través d'un missatge al seu compte de Twitter, Macron ha denunciat i condemnat "l'extrema violència" d'alguns grups d''armilles grogues', i ha lamentat que "un cop més, una extrema violència ha vingut a atacar la República, els seus guardians, els seus representants, els seus símbols".

"Els que cometen aquests actes obliden l'essència del nostre pacte cívic". "Es farà justícia", ha afegit. El cap de l'estat ha demanat en diverses ocasions apostar pel "debat i el diàleg".

stats