Alemanya insisteix amb la vacunació obligatòria per frenar l'òmicron

La preocupació per la nova variant és global i els EUA auguren dies "d'hospitals plens"

ARA
2 min
Vacunació de la covid-19, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEls botiguers dels Països Baixos es despertaven aquest diumenge sense poder anar a treballar. El diumenge previ a les festes de Nadal d'un altre any haurien tingut molta feina, però avui era el primer dia que entrava en vigor el confinament estricte anunciat dissabte pel govern en funcions de Mark Rutte. Fins al 14 de gener, passades les festes, només els comerços imprescindibles, com els supermercats, les farmàcies o les benzineres, podran obrir. La resta -des de centres comercials, restaurants, perruqueries o gimnasos- estan obligats a tancar. També tanquen escoles i universitats. El sector de la restauració, però, s'ha mostrat especialment molest. "Tancar tots els bars i restaurants en un mes tan important és increïblement dolorós i dramàtic. Necessitem una compensació i una estratègia de sortida”, deia aquest diumenge l'associació holandesa de serveis d'hostaleria.

Al darrere hi ha la variant òmicron, cada cop més estesa a Europa. I diversos governs observen amb atenció el confinament holandès. Mentre països com el Regne Unit o Suïssa sospesen aquesta opció, altres com França o Alemanya ja han dit que de moment volen evitar-la. "Aquí no hi haurà confinament abans de Nadal", ha dit Karl Lauterbach, ministre de Salut alemany. El mandatari ha admès que "ja no es podrà evitar la cinquena onada" i que els contagis "es dispararan" en els dies vinents. La solució que ell proposa és clara: "Crec que la millor forma de derrotar l'òmicron és tancar els buits de vacunació que tenim ara en la població a través de vacunes obligatòries. Aquesta és la meva clara convicció".

Prop del 30% dels alemanys encara no estan vacunats amb la pauta completa, i ara sembla que la tercera dosi és bàsica per fer front a la nova variant.

L'alerta de Fauci

L'òmicron no només preocupa Europa. Als Estats Units, per exemple, Anthony Fauci, principal epidemiòleg del govern nord-americà, ha alertat aquest diumenge que els hospitals del país s'ompliran un altre cop de malalts durant les pròximes dues setmanes per la ràpida expansió de la variant òmicron.

"Si se segueix el camí actual, en una o dues setmanes tindrem els hospitals molt plens perquè hi ha moltes persones d'aquest país que, tot i haver pogut optar a la vacuna, no se la volen posar", ha dit Fauci, que ha assenyalat, per tant, els nord-americans que no volen immunitzar-se. "Veurem un repunt en les infeccions, no en tinc cap dubte", ha afegit.

També Israel, que va ser pioner a l'hora d'immunitzar la població, pateix els efectes de l'òmicron, segons el primer ministre, Naftali Bennett. El país ja pateix una "cinquena onada" de la malaltia per culpa d'aquesta variant. "Les xifres encara no són gaire altes, però ho seran. És una variant molt contagiosa, que es duplica cada dos o tres dies, com veiem arreu del món", ha dit Bennett, que ha demanat a qui encara no ho hagi fet que es posi la tercera dosi de la vacuna.

stats