Emergència Climàtica

Alerta de l'OMS: la crisi climàtica és "l'amenaça més greu per a la salut que afronta la humanitat"

Una carta signada per 45 milions de treballadors sanitaris reclama als líders polítics "accions urgents" en la cimera climàtica COP26

2 min
Central elèctrica de Belchatow a Polonia

BarcelonaL’emergència climàtica “és l’amenaça per a la salut més gran que afronta la humanitat”. Així ho ha definit aquest dilluns l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb una declaració que resulta més contundent encara si es té en compte que acabem de passar la pitjor pandèmia global que es recorda. El crit d’alerta de l’OMS arriba en forma de carta signada ni més ni menys que per 45 milions de treballadors sanitaris, entre metges, infermeres i personal mèdic de tot tipus i d’arreu del món. Una carta que va adreçada als líders polítics mundials que al mes de novembre es reuneixen a Glasgow, Escòcia, amb la missió de posar fil a l’agulla per aturar les emissions de gasos d’efecte hivernacle que estan generant l’escalfament global. Serà la 26a cimera climàtica de l’ONU, o COP26, i tindrà hi haurà sobre la taula tota la salut mundial. L’OMS els reclama “actuar amb urgència” per aturar una crisi climàtica que, diu, “pot ser molt més catastròfica i duradora que la pandèmia de covid-19”.

7 milions de morts a l’any

L’escalfament global està estenent el radi de les malalties infeccioses que es propaguen pels mosquits, que cada cop troben entorns més favorables, com són la malària i el dengue. Però, a més d’això, la directora de salut i medi ambient de l’OMS, Maria Neira, va destacar especialment els problemes de salut derivats de la contaminació de l’aire, que, tot i no ser responsable directa del canvi climàtic, sí que està provocada per les mateixes fonts que generen els gasos d’efecte hivernacle, és a dir, la crema de combustibles fòssils. Segons l’OMS, almenys 7 milions de persones moren cada any a causa de la contaminació atmosfèrica, "aproximadament 13 morts cada minut", segons Neira. El 80% d’aquestes morts, ha afegit, es podrien evitar si els estats controlessin la pol·lució de l’aire i s’ajustessin als màxims que fixa l’OMS.

“La nostra salut no és negociable. En les negociacions climàtiques es negocien moltes coses, però la vida d’un sol nen que es pugui perdre a causa de la pol·lució de l’aire o del canvi climàtic no hauria d’estar sobre la taula”, ha afegit Diarmid Campbell-Lendrum, cap de canvi climàtic de l’OMS.

stats