Internacional 16/10/2019

La contaminació de l'aire provoca 400.000 morts prematures a l'any a Europa

Tot i anar a la baixa, gairebé tots els europeus de ciutat pateixen nivells excessius de pol·lució

Sònia Sánchez
2 min
Barcelona aquest dilluns enmig de la 'boira' de contaminació per partícules en suspensió

BarcelonaLa contaminació de l'aire va provocar fins a 412.000 morts prematures a tot Europa durant l'any 2016, de les quals 374.000 van ser a països de la Unió Europea (UE), uns 17.000 menys que l'any anterior. Són les dades publicades aquest dimecres per l'Agència Europea de Medi Ambient (AEMA), que adverteix que, tot i que "l'aire cada cop està més net" i les morts prematures baixen cada any, "quasi tots els europeus que viuen en ciutats pateixen encara uns nivells de pol·lució que excedeixen els límits marcats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS)".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'informe 2019 sobre contaminació de l'aire, publicat aquest dimecres per l'AEMA, recull les morts prematures provocades per les les anomenades partícules fines: inferiors a 2,5 micròmetres. La UE ha constatat reiteradament que l'exposició elevada a aquestes partícules redueix almenys en nou mesos l'esperança de vida dels europeus.

En el mapa creat per les 4.000 estacions d'anàlisi de l'aire de què disposa l'agència europea en tot el territori europeu, els punts que presenten índexs més elevats de contaminació es concentren especialment en els països de l'est. L'any 2017 la concentració de partícules dines de 2,5 superaven els límits marcats per la Unió Europea a Itàlia, Bulgària, Croàcia, la República txeca, Polònia, Romania i Eslovàquia.

per sobre dels 10 de mitjana anual (i 25 diaris), hi ha efectes en la salut. La Comissió Europea, en canvi, fixa el seu límit en 25 anuals. Tot i que un estudi específic de l’OMS va recomanar a la UE reduir aquest límit, la Comissió ha posposat el debat fins al 2020. Als EUA el màxim permès és 12.

Segons les pautes de l'OMS, les concentracions de PM2,5 eren superiors al 69% de les 4.000 estacions de control al continent, i els únics països que no les superaven en almenys alguna de les seves estacions de control eren Estònia, Finlàndia i Noruega.

El nou estudi destaca que les mesures establertes a nivell local i les legislacions vinculants en matèria de contaminació estan aconseguint reduir la incidència d'aquesta pol·lució, i han fet que el nombre de morts prematures per aquesta causa vagi minvant anualment a poc a poc.

En concret, des del 1990 s'ha reduït en mig milió el nombre de morts per aquesta causa, diu l'informe, tot i que encara persisteixen aquestes 412.000 morts del 2016 i l'exposició dels ciutadans que viuen en entorns urbans és encara molt elevada. A nivell global, l'OMS calcula que hi ha quatre milions de morts anuals vinculades a la contaminació de l'aire extern (a més d'uns tres milions més de morts per contaminació de l'aire a l'interior d'edificis).

stats