SALUT
Societat 08/08/2019

La contaminació de l’aire a Europa agreuja els casos d’asma infantil

Els menors tenen crisis respiratòries a edats més primerenques que fa 10 anys

Gemma Garrido Granger
3 min
L’asma és una patologia cada vegada més freqüent entre els infants. A la imatge, un nen que pateix asma severa sostenint un inhalador.

BarcelonaL’asma és cada vegada més freqüent i les crisis respiratòries, més complexes. A més, aquesta malaltia crònica comença a afectar infants en edats molt primerenques: en una dècada s’han disparat les visites de menors de sis anys als serveis d’al·lergologia i pneumologia, així com els ingressos hospitalaris d’urgència per episodis asmàtics. De fet, els especialistes ja atenen criatures de 2 o 3 anys per complicacions respiratòries. La contaminació atmosfèrica hi té molt a veure: el 90% dels quadres asmàtics són d’origen al·lèrgic i la pol·lució ha contribuït a fer els al·lèrgens, com el pol·len, més agressius i resistents, segons explica la metge del servei d’al·lergologia i pneumologia pediàtrica de l’Hospital de la Vall d’Hebron Teresa Garriga.

Si bé no hi ha cap investigació que constati que l’exposició a partícules contaminants en suspensió, especialment a les que provenen del trànsit rodat com les partícules fines (PM₂,₅), provoca automàticament asma, la recerca internacional suggereix que fa augmentar el risc a desenvolupar-la durant la infància. “Hi ha evidències consistents que demostren que la pol·lució indueix nous casos d’asma infantil i agreuja els ja existents”, sentencia la investigadora Haneen Khreis, que estudia l’impacte de la contaminació provinent del transport en la salut.

Un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per La Caixa, estima que cada any es podrien prevenir 66.600 casos d’asma nous (un 11% dels diagnòstics anuals) si els països europeus complissin amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i els nivells de partícules contaminants PM₂,₅ se situessin al voltant dels 10 micrograms per metre cúbic. L’informe va més enllà i assegura que si l’estàndard de concentració de contaminants fos encara més restrictiu hi hauria un 33% menys de casos d’asma; és a dir, es podrien prevenir 190.000 diagnòstics nous.

Aquesta predicció, elaborada per Khreis i publicada a l’ European Respiratory Journal, és el resultat de la recopilació de les dades de concentració de contaminants a l’aire de 18 països europeus, entre ells Espanya, i la prevalença dels nous diagnòstics en 63 milions d’infants d’1 a 14 anys, extreta del Global burden of disease (l’estudi internacional de la càrrega de malaltia global).

El focus és a les ciutats

El 91% de la població mundial viu en zones on la contaminació atmosfèrica supera els límits de l’OMS. Segons Khreis, els infants que més podrien beneficiar-se d’una reducció dels nivells de PM₂,₅, en funció dels països, són els francesos, els italians, els britànics, els alemanys i els espanyols. “Són els estats que més concentració de partícules fines presenten: és on circulen més vehicles i, a més, el trànsit s’acumula al bell mig de la ciutat, allà on la població fa vida, a tocar dels habitatges, escoles i parcs”, detalla la investigadora principal de l’estudi.

Es calcula que cada any es diagnostiquen al món 4 milions de casos d’asma, i l’Aliança Europea per la Salut Pública, organisme inscrit a la Comissió Europea, adverteix que un dels fronts per posar-hi fre passa per millorar la qualitat de l’aire. El fet que la concentració de partícules en suspensió s’ha anat reduint en els últims 15 anys és inqüestionable, entre altres motius, perquè els organismes internacionals han impulsat polítiques a escala global. En aquesta direcció, Europa estableix que cap país pot acumular uns nivells de PM₂,₅ superiors als 25 micrograms per metre cúbic, mentre que l’OMS els restringeix encara més, fixant l’estàndard en 10 micrograms per metre cúbic. “Poden semblar uns bons límits, però tot i així són insuficients: continuen havent-hi grans concentracions tòxiques a l’aire que tenen un fort impacte en la salut de tots, especialment dels nens”, denuncia Khreis.

Els infants exposats a alts nivells de contaminació de l’aire tenen més risc de desenvolupar asma, segons indica la investigadora. “Encara que a Barcelona no es pot constatar que els episodis de contaminació atmosfèrica disparin les consultes pediàtriques, és evident que els menors que viuen a la ciutat estan més exposats durant tot l’any a un pitjor aire que els de zones semiurbanes o rurals”, reflexiona l’al·lergòloga pediàtrica Teresa Garriga, que afegeix que una mala qualitat de l’aire “causa crisis asmàtiques” i que ha canviat substancialment el tipus de patologia respiratòria infantil. “Això fa que la vella creença que als nens no se’ls han de fer estudis al·lergològics fins als sis anys perdi, definitivament, tot el sentit”, clou Garriga.

stats