Internacional 24/07/2019

Alerta nacional a les Filipines per un brot de dengue que ha causat gairebé 500 morts

Els contagis han augmentat un 85% l'últim any i la situació ha arribat a nivells d'epidèmia en quatre regions del centre del país

Efe
2 min
Un nen que pateix dengue descansa cobert amb una mosquitera dins d'un gimnàs al poble de Maasin, a les Filipines

ManilaLes Filipines estan en alerta nacional des de mitjans de juliol per un brot greu de dengue que ja suma 491 morts i 116.000 malalts, la majoria nens. Segons l'últim recompte del departament de Salut, els contagis han augmentat un 85% l'últim any i un 40% només entre l'1 de gener i el 6 de juliol.

La situació ha arribat a nivells d'epidèmia en quatre regions del centre del país (Calabarzon, Visayas Occidental, Visayas Central i Mindanao Nort), tot i la sequera dels últims mesos, i amenaça amb estendre's a mesura que avança la temporada de pluges, ja que el mosquit Aedes Aegypti, transmissor de la malaltia, es reprodueix fàcilment als llocs on hi ha aigua estancada. En altres països, com ara Singapur i Tailàndia, també s'han assolit xifres rècord aquest any amb 5 i 65 morts, respectivament.

Mapa de la incidència de la malaltia d'IS Global

"Ara que el subministrament d'aigua s'ha normalitzat, ens preocupa que en qualsevol moment es dispari el nombre de casos de dengue a Manila", ha explicat a Efe el doctor Ferdinand de Guzman, director de l'Hospital San Lazaro de Manila, el centre nacional especialitzat en malalties infeccioses i tropicals. Al centre han començat a rebre casos d'altres províncies desbordades per l'alta incidència de la malaltia i on no hi ha personal especialitzat ni mètodes de diagnòstic adequats, segons explica el doctor. És el cas de Mary Nazareth Mendoza, de 7 anys, que es recupera d'aquesta malaltia en aquest hospital de Manila després que els seus pares la portessin des de la província de Bulacan, on el metge va descartar que tingués dengue.

Una vacuna polèmica

L'alerta arriba després de l'escàndol de la vacuna Dengvaxia, fabricada per Sanofi i administrada entre el 2016 i el 2017, moltes vegades sense autorització. En alguns casos la substància va provocar efectes adversos pitjors que la malaltia i va propagar la por a les vacunes entre la població després de causar diverses morts de menors. Actualment la malaltia no té vacuna i només es pot prevenir amb l'ús de repel·lents i mosquiteres. Els metges recomanen anar a l'hospital si es té febre més de dos dies.

El cas de la Dengvaxia encara és als tribunals, on les autoritats sanitàries de l'anterior govern filipí estan acusades d'homicidi imprudent per tretze morts relacionades amb la vacuna, tot i que en un informe del fiscal general es parla de més d'un centenar de víctimes vinculades. Malgrat el cas, alguns metges n'han tornat a defensar l'ús davant de la magnitud de l'actual brot de la malaltia.

stats