Internacional 09/12/2020

El Regne Unit desaconsella la vacuna de Pfizer a les persones amb historial d'al·lèrgia

Dos treballadors sanitaris britànics han tingut reaccions després de rebre-la

Quim Aranda
3 min
Regne Unit

LondresLes persones amb antecedents de reaccions al·lèrgiques significatives no haurien d'administrar-se la vacuna de Pfizer contra el covid-19, segons els responsables de Salut del Regne Unit. L'alerta ha arribat aquest dimecres després que dos membres del personal sanitari del Servei Nacional de Salut britànic (NHS, en les sigles en anglès) hagin experimentat problemes d'aquest tipus, un cop van ser immunitzats en la primera jornada, ahir, en què es va començar a subministrar massivament en una setantena d'hospitals del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les dues persones afectades van rebre les vacunes en un centre hospitalari i es recuperen bé. En tots dos casos tenien aquest historial d'al·lèrgies, fins al punt que són habituals portadores d'un autoinjector d'adrenalina. En concret, van experimentar una reacció d'anafilaxi, la que es produeix per un organisme que té una sensibilització extrema o anormal a una proteïna que li és estranya però que per a la majoria dels humans és inofensiva.

L'Agència de Regulació de Medicaments i Productes Sanitaris (MHRA) ha aclarit que la recomanació s'aplica a qualsevol persona que hagi tingut reaccions significatives a medicaments, aliments o vacunes. June Raine, la directora de l'MHRA, ha dit davant de la comissió de sanitat del Parlament que s'havien fet plans acurats de "vigilància en temps real" per controlar els possibles efectes secundaris de les vacunacions i que qualsevol actualització dels consells per als pacients es comunicaria "immediatament". "Sabem pels extensos assajos clínics que [les reaccions al·lèrgiques reportades] no són freqüents, però si hem de reforçar els nostres consells ara que hem tingut aquesta experiència en les poblacions vulnerables, ho farem", ha dit. De fet, és tan habitual com inevitable que cada any, durant la campanya de la vacunació de la grip, es produeixin episodis de reaccions al·lèrgiques.

Pfizer ha dit que la vacuna va ser "ben tolerada" durant els assajos sense "preocupacions serioses de seguretat", i que juntament amb BioNTech donen suport a la investigació de les autoritats britàniques.

Tot i els primers entrebancs registrats en relació amb la vacuna de Pfizer/BioNTech, en les passades dues hores, el regulador canadenc, Health Canada, l'ha autoritzat, després de completar la revisió de les dades clíniques presentades per les farmacèutiques, ja que considera que la vacuna és segura i efectiva contra el covid-19. "La disponibilitat d'una vacuna segura i eficaç reduirà la propagació i la gravetat de la malaltia, i reduirà les seves conseqüències socials i econòmiques", afirma l'organisme en un comunicat.

La marginació dels països pobres

L'inici de la campanya de vacunació al Regne Unit i l'imminent començament als Estats Units, on Pfizer/BioNTech poden rebre demà la llum verda, i en les pròximes setmanes a la Unió Europea, han posat de manifest l'acaparament de les vacunes que han fet els països rics i la marginació a què han sotmès els més pobres. Així ho han advertit aquest dimecres Amnistia Internacional, Oxfam, Frontline AIDS i Global Justice Now, que han format una aliança per demanar una vacuna d'abast global.

Utilitzant les dades recopilades per la companyia científica d’informació i analítica Airfinity, han analitzat les ofertes fetes entre països i els productors de les vuit principals prototips o candidats a la vacuna. Segons aquestes dades, els països més rics han comprat prou dosis per vacunar les seves poblacions senceres almenys tres vegades a finals del 2021, sempre que totes les que estan en assaig clínic de fase III siguin autoritzades per al seu ús. Tot i que les nacions riques representen només el 14% de la població mundial, ja han comprat el 53% de la producció compromesa.

Per contra, només una de cada deu persones tindrà accés a una vacuna contra el coronavirus en 67 dels països més pobres. "A ningú se li ha de bloquejar la vacuna per salvar la vida a causa del país on viu o de la quantitat de diners a la butxaca", ha afirmat Anna Marriott, responsable de polítiques sanitàries d'Oxfam. "Però tret que alguna cosa canviï dràsticament, milers de milions de persones a tot el món no rebran una vacuna segura i eficaç per al covid-19 durant els pròxims anys". A més de la pèrdua de vides humanes, una altra de les conseqüències és que així no es posarà fi a la pandèmia.

El Canadà encapçala la classificació de dosis vacunes per habitants, amb 8,9 dosis per cap, l'equivalent a les vacunes suficients per immunitzar cada ciutadà cinc vegades. Els Estats Units es troben en el segon lloc del rànquing, després d’haver aconseguit 7,3 dosis per cap, prou per vacunar cada nord-americà gairebé quatre vegades. El Regne Unit podrà donar a cada resident 5,7 dosis.

stats