Internacional 02/07/2020

Almenys 275 elefants han mort misteriosament a Botswana des del març

El govern investiga mostres dels cadàvers detectats al delta del riu Okavango

Sònia Sánchez
2 min
Imatges de cadàvers d'elefants detectats al delta del riu Okavango a Botswana, entre març i juny del 2020.

BarcelonaAlmenys 275 elefants han mort en estranyes circumstàncies a Botswana des del mes de març, segons va admetre el govern del país en un comunicat. Poc abans s'havien fet públiques imatges captades per avions d’organitzacions mediambientals que havien detectat, deien, fins a 356 cadàvers dispersats al llarg del delta del riu Okavango en els últims tres mesos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Seguint les misterioses morts d’elefants al voltant de Seronga [la localitat més pròxima] des del març del 2020 fins avui, 275 cadàvers han estat verificats en contra dels 356 casos reportats”, diu el comunicat d’aquest dijous del ministeri de Medi Ambient, Recursos Naturals, Conservació i Turisme del país.

El govern del país ha pres mostres dels cadàvers que s’estan analitzant en laboratoris de Zimbàbue, Sud-àfrica i el Canadà per investigar la causa de la mort, segons el comunicat, que especifica que “la investigació en marxa no revela de moment mostres de caça furtiva”.

Possible intoxicació

Els caçadors furtius han estat responsables de massacres massives d’elefants que s'han produït en el passat a Botswana, però en aquelles ocasions els cadàvers apareixien amb els ullals extirpats, ja que els traficants els maten per vendre’n l’ivori en el lucratiu mercat asiàtic. Però en aquest últim cas els animals mantenien els ullals i alguns testimonis explicaven que havien vist també algun elefant caminant de manera erràtica i com si estigués desorientat, cosa que faria pensar en algun tipus d’intoxicació. Però cap altra espècie animal de la zona sembla haver estat víctima d’aquesta intoxicació.

El ministeri botswanès explica que ha retirat els ullals dels cossos trobats per evitar que els caçadors furtius se'ls quedin, i que els cadàvers que estaven a prop d’assentaments urbans han estat retirats.

Botswana va aixecar l’any passat la prohibició de caçar elefants que havia instaurat el 2014, una decisió que va desfermar certa polèmica internacional, ja que es tracta del país amb una població més gran d’elefants africans, uns 130.000 exemplars d'una espècie en perill greu d'extinció.

stats