Internacional 21/11/2014

La jove jihadista holandesa rescatada per la seva mare, als tribunals

Monique va rescatar la seva filla a la frontera de Síria amb Turquia perquè havia fracassat el seu matrimoni

Efe
2 min
Captura de pantalla de la mare d'Aïcha durant una entrevista a la cadena holandesa NPO

Brussel·lesLa jove holandesa de 19 anys que va ser rescatada per la seva mare després d'haver viatjat a Síria nou mesos abans per casar-se amb un exmilitar holandès convertit en jihadista ha comparegut aquest divendres davant del Tribunal de Maastricht.

La noia, que a Síria es feia dir Aïcha, va ser detinguda quan va arribar a Holanda, sota la sospita de delictes que amenacen la seguretat de l'estat. El jutge ha prolongat tres dies la seva detenció, segons la portaveu de la fiscalia de la província de Limburg, a Holanda, Sanne Mertens. La fiscalia decidirà aleshores si demana que Aïcha es quedi detinguda 14 dies més o si considera que ha de ser posada en llibertat.

Mertens també ha aclarit que Monique, la mare d'Aïcha, "no ha viatjat mai a Síria" per rescatar la seva filla, sinó que es va quedar esperant-la a la "frontera amb Turquia", malgrat que l'advocada de la família, Françoise Landerloo, havia dit que la mare havia estat en dues ocasions a Síria.

Casada amb un jihadista

La jove holandesa es va convertir a l'islam amb 18 anys i va passar a dir-se Aïcha –abans es deia Sterlina– en casar-se amb Omar Yilmaz, d'origen turc. Aïcha va contactar amb ell a través de les xarxes socials després d'haver-lo vist per la televisió.

El cas d'Aïcha és un exemple més del gran nombre de joves europeus que viatgen a Síria per unir-se a les tropes dels terroristes de l'Estat Islàmic. Segons l'informe 'La transformació del jihadisme a Holanda', publicat a l'octubre pel Servei d'Intel·ligència i Seguretat neerlandès (AIVD), ja són 130 els holandesos que han deixat el país per viatjar al Pròxim Orient. D'aquests joves, "gairebé 30 ja han retornat i 14 més han mort als combats".

stats